Načelnik općine Gornja Rijeka Darko Fištrović

S načelnikom općine Gornja Rijeka Darkom Fištrovićem razgovaramo o aktualnim pitanjima i radovima u ovoj općini.

“Planova ima i radi se, ali prema mogućnostima. Još uvijek traju javne nabave za velike kapitalne projekte, dio smo odradili na proljeće kad je raspisana javna nabava za ceste, javnu rasvjetu . To smo završili ili je pred samim završetkom, a sad čekamo i za neke puno veće kapitalne projekte koje smo dobili iz EU sredstava da ih realiziramo. 

Jedan od velikih kapitalnih projekata je zasigurno Dječji vrtić. Potpisali smo ugovor, moramo provesti javnu nabavu, povećala su se sredstva u građevinskom sektoru, sredstva u našem proračunu nisu bila dostatna pa smo poništili javnu nabavu, dodatno rebalansom osigurali sredstva  i ponovo raspisali javnu nabavu. Računamo da bi krajem slijedeće godine mogao biti završen objekat. I naše susjedne općine su prošle na tome, omogućuje se gradnja dječjih vrtića . To je jedan osnovni standard i za naše ruralne sredine. Općina Gornja Rijeka unazad tri godine sufinancira  svim polaznicima dječjih vrtića gdje god da ga polaze 50 posto. To je 17-tak djece koje sufinanciramo, mlade obitelji su zadovoljne s time jer to je jedan preduvjet da ostanu ovdje živjeti. Roditelji iskazuju interes, pa vjerujem da će biti dovoljno djece za gornjoriječki vrtić”. 

Načelnik Darko Fištrović ističe da koliko god su u mogućnosti ulažu u obrazovni sektor.

“Sve je to obrazovanje, i vrtić, predškola, imamo i igraonicu, školstvo, stipendiranje studenata. Ulaganje u mlade, u budućnost je po meni najvažnije, .to nam je cilj.   Već unazad tri godine djeci osiguravamo radne bilježnice , a ne kao mnogi tek od ove godine.”

O ostalim projektima kaže:

” Na natječaju nam je prošao trg u Gornjoj Rijeci, procjenjena vrijednost je nešto malo manja od 2 milijuna kuna.  To je središte jedinice lokalne samouprave, ogledalo općine i treba ga urediti. Imamo zatim i katastarsku izmjeru koja je ukupno 5.200.000 kuna gdje mi sufinanciramo nešto više od 2 milijuna. Pokušat ćemo da ne opterećujemo ljude sufinanciranjem. Još jedan kapitalni projekt koji se nadam da će ove godine završiti, barem što se tiče objekta i unutarnjeg uređenja, je  zgrada ambulante. Ovo je treća godina kako smo krenuli u gradnju, svake godine pomalo obzirom na sredstva, koliko smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja. I ove godine općina Gornja Rijeka će 600.000 kuna dati za uređenje. Unutarnje radove će financirati županija. To je investicija oko milijun kuna i hvala svima koji su pomogli da se to ostvari jer nam svima treba. Ove godine bi objekt i unutarnje uređenje trebalo biti gotovo i za slijedeću godinu nam ostaje vanjsko uređenje . To je još oko 200.000 kuna koje će ostati za slijedeću godinu.”

Od ostalih radova načelnik Fištrović napominje da je kompletno zamijenjena javna rasvjeta.

” Počeli su radovi i na uređenju Malog Kalnika, nabavili smo vlastitim sredstvima općine Gornja Rijeka vatrogasno vozilo.  Završena je projektna dokumentacija za projektiranje nerazvrstanih cesta na području općine da se možemo kandidirati na EU fond.  Tu je i projektna dokumentacija za projektiranje biciklističko-pješačkih staza, a pripremamo opet projekte i za slijedeću godinu. Morate imati projekte da bi u određenom trenutku,  kad se raspiše natječaj, bili spremni. “

Općina Gornja Rijeka bila je i do sada uspješna u praćenju natječaja Fonda za zaštitu okoliša. Očekuje se i dalje raspisivanje natječaja i sufinanciranje zaštitne ovojnice, odnosno fasade na obiteljskim kućama.  

“Imali smo na proljeće tridesetak prijava za obnovljive izvore energije, zamjenu peći na pelete. Prošlo je 27 projekata . Inače je to dosta ljudi iskoristilo. Npr. 2014.. je bilo 1.400.000 kuna ljudima kad je išlo preko općine, a kad je išlo preko Fonda  2015. bilo je preko 3.100.000 na području općine Gornja Rijeka. Ove godine na proljeće je bilo osigurano 3 milijuna kuna za obnovljive izvore. Treba na vrijeme pripremiti svu dokumentaciju i pratiti kad će izaći natječaji.”

Od aktualnih događaja u općini Gornja Rijeka koji su protekli,  načelnik Darko Fištrović izdvaja obilježavanje blagdana Velike Gospe kao i nedavno održanu “Slivarijadu” u Dropkovcu. Slijedi Dan općine Gornja Rijeka koji će se obilježiti 7. rujna svečanom sjednicom Općinskog vijeća i na kojoj će biti riječi o razvoju ove općine kroz proteklih  godinu dana. (J.I.)

FOTO: općina Gornja Rijeka i RKŽ