Predstavljamo gospodarstvo Đurasek iz Grabrovca – Sveti Petar Čvrstec

Odlučili su baviti se svinjogojstvom

Poljoprivreda je još uvijek osnovna grana djelatnosti kojima se bave mnoga gospodarstva u križevačkom kraju. Stočarstvom se bavi obitelj Đurasek iz Grabrovca kod Svetog Petra Čvrsteca.

Miroslav Đurasek o svom gospodarstvu kaže:

“Bavimo se svinjogojstvom, imamo oko 100 komada svinja, goveda do 20 komada. U obitelji smo supruga, ja , dvoje djece, mama i to je to. Većinom se bavimo supruga i ja, sin pomaže koliko stigne, curica ide u školu. Neke ambicije postoje za poljoprivredu kod sina iako situacija u poljoprivredi baš nije bajna. Vidjet ćemo.”

Obitelj Đurasek obrađuje oko 40 rali zemlje. To im je za sada dovoljno za osiguravanje hrane za stoku. Na pitanje zašto je odabrao svinjogojstvo Miroslav kaže:

“Nekako je sa svinjama lakše, malo je brži okretaj novca. Cijena mlijeku baš nije dobra tako da više preferiramo uzgoj svinja. Najviše imamo njemački landras, malo križano s piatrenom. Odlučili smo se za to jer je to svinja koja je malo otpornija na vremenske uvjete, zimu. Imamo i 8 krava, nešto bikova, teladi simentalske pasmine, junicu pokoju ostavljamo za rasplod. Telad ostavljamo i zato više preferiramo simentalca. “

Ljeti u vrijeme velikih vrućina nije lako ljudima, ali niti životinjama, potvrdio nam je Miroslav Đurasek:

“Pa, nije. Dosta je to stresno i za životinje, trebaju stalno imati dovoljno pitke vode, provjetravati im kako bi ostale što zdravije”.

Miroslav Đurasek ističe da bi trebalo još ulagati u gospodarstvo, ali to će učiniti ako sin odluči ostati na poljoprivredi. Do sada nisu pokušavali ostvariti sredstva iz EU fondova.

“Sin ide u Križevcima na Visoko gospodarsko učilište i dok završi vidjet ćemo kuda dalje”.

O Grabrovcu, selu kod Svetog Petra Čvrsteca kazao nam je da je to manje selo, sve je manje stanovnika, uglavnom su starija domaćinstva koja se još nešto bave poljoprivredom. Naš sugovornik ističe da od poljoprivrede nije lako živjeti:

“Čini se dosta toga, poticaju idu na vrijeme, ali i dalje stanje u poljoprivredi nije baš bajno. Najveći problem nam je otkup stoke, svinja. Nema organiziranog otkupa, prepušteni smo sami sebi da tražimo kupca. Moramo biti sve: i proizvođač, menadžer, razumjeti se u sve. Nije problem proizvesti. Mi to znamo, ali kad treba plasirati, nastaju problemi. Istina, kad je potražnja za nekom robom, onda se proda i po nekoj solidnoj cijeni, ali kad nema potražnje nastaju problemi. Nemate kuda s tim, roba preraste, odojak preraste, ne može se u pravo vrijeme prodati. “

O tome kako je zadovoljan cijenama svinja Miroslav Đurasek nam je izjavio:

” Sa cijenama nismo prezadovoljni. Cijene su iste kakve su bile pred 20 godina, a troškovi su 2-3 puta veći. Nekada smo prodavali svinje pred 20 i više godina po 11 kuna. Danas, nakon 20 godina, cijena je ponovo 11 kuna. Može biti i 12 ili 13 kuna dok je neka potražnja i nema robe. Tada nešto poraste, ali kad gledate neki prosjek to je 11 kuna”.

Ističe i problem uvoza:

“To je problem. Koliko se kontrolira, koliko ne, ja ne znam. Samo se vidi da po centrima ima mesa koliko hoćete, cijene su takve kakve jesu. Mi ne možemo tome konkurirati, jer kad zbrojim smjesu i druge troškove košta me 10 kuna ili više. Nisam neki veliki proizvođač svinja da bi mogao raditi neke ugovore i plasirati neke veće količine, barem za sad. Vidjet ćemo da li će se što mijenjati, hoće li sin preuzeti” – ispričao nam je o svom gospodarstvu

Miroslav Đurasek i pozvao potrošače da kupuju provjerenu hranu. (J.I.)