Predstavljamo OPG Obad

Bave se pčelarstvom i uzgojem matica

Porazgovarali smo s Mirom Obad iz susjednog Bjelovara čija obitelj se bavi pčelarstvom:

“Suprug i ja se već trideset godina bavimo pčelarstvom. Proizvodimo med, imamo tri vrste jer smo na stacionaru. Deset godina bavimo se proizvodnjom matica. Registrirani smo uzgajivači matica i proizvodimo ih za naše pčelare po cijeloj Hrvatskoj. Počeli smo se prije 30 godina baviti pčelarstvom sa jednom pletarom. Našli smo se u tome, radili s ljubavlju i povećavali to iz godine u godinu, tako da smo došli na oko 160košnica”.

O medonosnom bilju Mira Obad je kazala da ga ima, iako biljke manje mede:

“Tu su promjene definitivno, tako da neke godine bude više, a neke manje meda. Sve ovisi o medenju. Na našem području je livadni, lipov i bagremov med. Na stacionaru smo, ne idemo dalje s obzirom na obim posla kojim se još bavimo. Pčelarstvo je, vjerujte mi, jako težak i mukotrpan put. Ima tu uspona i padova. To je proizvodnja na otvorenom, svaku godinu ne dobijete istu količinu meda. O pčelinjim zajednicama prvenstveno se brinemo suprug i ja, djeca uskaču koliko nam stignu pomoći.”

Uzgojem matica nije se lako baviti, potvrdila nam je to naša sugovornica:

“Uzgoj matica je naporan i zahtjevan posao jer mi uzgajivači smo glavni i odgovorni za tu kraljicu koju uzgajamo i koju od nas kupuju pčelari i stavljaju u svoje košnice. Naravno, pčelari očekuju vrhunac proizvoda. Maticu bi trebalo mijenjati svake dvije godine tako da mi uzgajivači ne možemo niti zadovoljiti tržište, odnosno potražnju.”

Kvalitetan med kupci uvijek prepoznaju. Obitelj Obad prodaje ga na kućnom pragu i tržnici u Bjelovaru. Imaju ga priliku nabaviti i Križevčani jer se predstavljaju i na Obrtničkom i gospodarskom sajmu.

“Godina je dugačka i proda se do druge sezone. Radimo na edukaciji sa kupcima tako da med troše kroz cijelu godinu, a ne dok su već bolesni. To je hrana, to je lijek koji bi trebalo koristiti svakodnevno. Med se može koristiti u kulinarstvu, za kuhanje , za razna jela slana i slatka. Svaki dan bi trebalo uzeti jednu jušnu žlicu meda” – preporučuje gospođa Mira. (J.I.)