Predstavljamo OPG Švagelj iz Križevaca

Na bregima podno Malog Kalnika uzgaja voće

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Švagelj bavi se voćarstvom. Mnogi građani na Gradskoj tržnici u Križevcima kupuju njihove proizvode, razno voće koje obiluje vitaminima : od jabuka, krušaka, bresaka, do šljiva, grožđa. Od proljeća do jeseni bere se sezonsko voće i nudi kupcima na tržnici. O voćnjaku brine Dragutin Švagelj, a njegova supruga pomaže mu u berbi i svako jutro voće prodaje na tržnici u Križevcima. Voćnjak je ispod Malog Kalnika, kod Dropkovca u gornjorječkom kraju.

Sada je vrijeme šljiva, pa smo Dragutina najprije zapitali  kako su rodile:

“Super su rodile, zadovoljni smo. Ima jedno 800 stabala, ispod Malog Kalnika je ta padina i tu se proteže oko 5 hektara voćnjaka, oko 9000 sadnica.

Što se tiče bresaka, jedan dio nam je ulovila tuča, a dio poslije cvatnje je nastradao poslije kiše, a to su vinogradarske breskve. One su podbacile. 

Također su podbacile kruške petrovke jer je u vrijeme cvatnje bila kiša.”

Na Slivarijadi u Dropkovcu pekao je rakiju od marelice i breskve. Dobio je zlatnu medalju za kvalitetu. U voćnjaku ima puno posla, kazao nam je Dragutin:

“Ne bi se čovjek tome nadao. Ali, ja sam od malenih nogu radio, vratio sam se iz Njemačke i rekao: ja idem na svoje brege. Moja gospođa je rekla: Dragec, što će nam marke ako ostarimo, idemo dimo”. Ona je tu isto ispod Kalnika, Hižanovec i ovdje je zadovoljna. 

Najteža nam je berba. Trebam biti na lojtri od 4 metra, ali ja se još držim, ne dam se. Supruga ujutro prodaje, popodne dolazi brati.”

Naš sugovornik Dragutin Švagelj nije u cvijetu mladosti, ali je vitalan. Šali se da je blizu stotke. No, 72 godine su na plećima.

“Smršavio sam 35 kila, znate kakva je to terapija bila. Na friškom zraku sam, imam još kondicije da mogu na lojtri stajati”.

O podneblju ispod Malog Kalnika kaže da je dobro za voćke. 

“Tu uvijek struji zrak i zato nema mraza. Rijetko kad da nas pogodi mraz, onda je to već katastrofa. Imamo svoje mušterije i oni znaju kvalitetu. Išao sam na tečaj za zaštitu i u tome nema problema. 

Tu kod Dropkovca su još nekad bili slivari, nekada su bile zadruge gdje su se mogle predati, a danas je nestašica šljiva” – rekao je Dragutin Švagelj koji će i dalje sve dok bude mogao imati svoj voćnjak i na lojtri brati voće kako bi svježe svako jutro dopremao na križevačku tržnicu. (J.I.)