Stanje sigurnosti u srpnju

U srpnju je zabilježeno 126 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Kazneno je prijavljeno 59 osoba, a ukupna razriješenost je 88,1 posto.

Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi 1.641.452 kune.

Na području Policijske postaje Koprivnica zabilježeno je 79 kaznenih djela, 29 na području Policijske postaje Đurđevac, 17 na području Policijske postaje Križevci i jedno kazneno djelo na području Postaje prometne policije Koprivnica.

Zabilježena su 42 kaznena djela općeg kriminaliteta, dva kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, 34 kaznena djela organiziranog kriminaliteta, 34 na štetu maloljetnika, devet kaznenih djela zlouporabe droga, tri kaznena djela iz područja sigurnosti cestovnog prometa i dva kaznena djela iz područja kibernetičke sigurnosti.

Nisu zabilježena teža kaznena djela, niti kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti. Razriješena su četiri kaznena djela iz ranijih razdoblja.

Sigurnost prometa

U srpnju su zabilježene 52 prometne nesreće. Zabilježena je prometne nesreća s poginulom osobom. U 18 prometnih nesreća je bilo ozlijeđenih osoba, a u 33 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica.

Nastradalo je 25 osoba. Smrtno je stradala jedna osoba, pet osoba je teško ozlijeđeno, a 19 lakše.

Pod utjecajem alkohola bilo je 15 posto svih sudionika prometnih nesreća.

Slijetanja vozila s ceste (16 nesreća), bočni sudar i sudar iz suprotnog smjera (14 nesreća) najčešće su vrste prometnih nesreća.

Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće je neprilagođena brzina (10 nesreća) i nepropisno kretanje (sedam nesreća).

U nadzoru cestovnog prometa utvrđen je 1384 prometna prekršaja. Iz prometa je isključeno 185 vozača i 34 vozila, a oduzeto je 75 vozačkih dozvola. U prostorijama policije do otrježnjenja zadržano je 25 vozača, 20 vozača je uhićeno i 15 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

Provedeno je šest preventivno – represivnih akcija usmjerenih na uzroke nesreća u prometu, odnosno zaštitu ugroženih kategorija.

Javni red

Zabilježena su 23 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih sedam prekršaja drskog ponašanja, pet prekršaja svađe i vike, pet prekršaja tučnjava, dva prekršaja omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika, prekršaj davanja pića pijanim osobama i tri prekršaja držanja životinja bez nadzora.

Prekršajno je prijavljeno 27 osoba, od čega devet povratnika i tri maloljetnika.

Na ulici, trgu i drugom otvorenom javnom prostoru izvršeno je 15 prekršaja i tri u ugostiteljskim objektima.

11 prekršaja (47,8 posto) izvršile su osobe pod utjecajem alkohola.

Prema vremenu počinjenja najviše je prekršaja počinjeno između 18 i 24 sata (13), dok ih je po danima najviše bilo četvrtkom (7).

Održano je 21 prijavljeno javno okupljanje, a na dva su zabilježena protupravna ponašanja za koja je prijavljeno osam osoba.

Zabilježeno je 65 prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa, osim prometa i javnog reda i mira.

Zabilježena su tri požara na građevinskim objektima, jedan na prometnom sredstvu i jedan na otvorenom prostoru. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 272.000 kuna.

Eksplozije nisu zabilježene.

Nadzor državne granice

U srpnju je zabilježeno 35.389 prijelaza putnika preko državne granice, od čega 6.444 domaćih i 28.945 stranaca. Tijekom srpnja zabilježena su tri nezakonita prelaska državne granice, a jednom stranom državljaninu odbijen je ulazak u RH.