Uživajte na plaži uz brzo i sigurno tamnjenje

Iako nije prioritet muškaraca, većina žena tijekom ljetnih mjeseci želi što tamniji ten. No vrlo je bitno da ne pretjeramo kako naša koža ne bi izgorila, što ponekad može biti zahtjevno. Koža je najveći i jedan od najosjetljivijih organa ljudskog tijela s kojim treba biti oprezan.
Mnogi koji žele brzo potamniti smatraju da ih krema za sunčanje spriječava u tome.

Takve kreme su dizajnirane kako bi filtrirale UV zrake koje uzrokuju opekotine, ali one ne spriječavaju stvaranje melanina. Istina je da ćete potamniji nešto sporije, no ipak je bitnije da vaša koža ostane neoštećena. Za početak mažite se s kremom sa što većim zaštitnim faktorom pa se postepeno prebacite na niži SPF.
U dućanima možete kupiti kreme i ulja koja ubrzavaju stavranje melanina. Ako želite potpuno prirodni akcelerator, nakon što dobijete početni ten, nanesite kokosovo, maslinovo ili avokadovo ulje koje će privući sunčeve zrake.
Prije odlaska na plažu nanesite piling na kožu. On uklanja mrtve stanice te znoj i nečistoću koji zatvaraju pore i sakrivaju zdrave stanice kože. Nove stanice će brže upiti sunčeve zrake i pomoći vam da dobijete željenu boju.
Što više vremena provedite u vodi ili barem blizu nje. Jače ćete potamniti u moru ili bazenu jer će voda reflektirati zrake sunca. Na tržištu postoje ručnici i plahte koje možete postaviti pod određenim kutem kako bi što više zraka došlo do vaše kože.
Nakon sunčanja dobro hidratizirajte svoju kožu. To je najbolje učiniti s aloe verom ili hidratantnim kremama. Suha koža će teže postići preplanuli ten kojeg svi želimo.
Jedite hranu bogatom likopenom, pigmentom koji biljkama daje crvenu boju. Takva hrana bogata je antioksidansima, ali i drugim pigmentima i vitaminima koji će zaštiti vašu kožu od opekotina sunca. Vitamini koji najviše štite kožu su C i E, stoga jedite brokulu, špinat, papriku i mladi krumpir.
(E.B.)