Vrijeme danas

Većinom sunčano i vruće. Ponegdje umjerena naoblaka, a poslijepodne je mjestimice moguć pljusak s grmljavinom, uglavnom u gorskim i središnjim krajevima te u unutrašnjosti Istre. Ujutro na kopnu ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, na istoku mjestimice umjeren jugoistočni i istočni, a na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, danju jugozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 28 i 33 °C, u Dalmaciji ponegdje malo viša.


Biometeorološke prilike će biti uglavnom povoljne. Većina ljudi će se osjećati dobro. U najtoplijem dijelu dana kod meteoropata i kroničnih bolesnika može se javiti manji umor i manjak energije. Preporuča se lagana prehrana i dovoljno tekućine.


U proteklih sedam dana minimalne vrijednosti temperature zraka u kontinentalnoj Hrvatskoj spustile su se do 11.6°C koliko je izmjereno u Gospiću (Zavižan 9.9°C , nizinski dio – Slavonski Brod i Daruvar 15.0°C), a uzduž Jadrana do 18.0°C koliko je izmjereno na postaji Pula – aerodrom (Knin 15.0°C, Pazin 14.9°C). Najniža vrijednost temperature zraka na 5 cm iznad tla u kontinentalnom dijelu zemlje izmjerena je u Gospiću i iznosila je 9.6°C (Zavižan 9.5°C, nizinski dio Varaždin 11.8°C), a uz Jadran u Rijeci 13.4°C (Pazin 12.3°C, Knin 11.3°C). Maksimalne vrijednosti temperature zraka na kontinentu rasle su do 34.9°C koliko je izmjereno u Slavonskom Brodu, a duž Jadrana do 36.7°C koliko je izmjereno na Lastovu (Knin 36.9°C). Ostvarene temperaturne sume u kontinentalnom dijelu zemlje, Istri i na Kvarneru su bile znatno iznad prosjeka, a u Dalmaciji iznad prosjeka. U proteklih sedam dana izmjerena količina oborine u cijeloj zemlji je bila mala. U nizinskom dijelu kontinenta najviše oborine je izmjereno na postaji Zagreb Maksimir (21.4 mm) dok na postajama u Sisku i Bjelovaru oborina nije zabilježena. Količina izmjerene oborine u gorju kretala se od 0.1 mm koliko je izmjereno u Ogulinu do 25.4 mm koliko je izmjereno u Gospiću. Na većini jadranskih postaja u proteklih sedam dana oborina nije zabilježena, a najviše oborine izmjereno je u Dubrovniku (5.6 mm).


KRIŽEVCI DHMZ
20.5° 28. 08. 2019
vjetar: SE 1.0 m/s
tlak: 1019.0 hPa
vlaga: 87 %