Brz i ukusan recept za pripremu nedjeljne slastice

Čokoladna rolada oduševit će vaše nepce

Svi mi volimo čokoladu, u ovom ili onom obliku. Stoga, kad smo u “čokoladnoj krizi” izvrsno će poslužiti i ovaj brzi jednostavni nedjeljni kolač, ili kako ga Amerikanci zovu “chocolate Swiss roll”.

Sastojci za 6 osoba:
Biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
100 g kristal šećera
1 Vanilin šećer
1 žličica ekstrakta vanilije
40 ml mlijeka
30 ml ulja
90 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
15 g kakaa u prahu
Krema:
150 g čokolade za kuhanje
350 ml slatkog vrhnja za šlag
10 ml mlijeka
1 žličica šećera u prahu

Priprema
Biskvit:
1.
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Zatim izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilinim šećerom. Nakon toga dodajte žličicu ekstrakta vanilije, mlijeko, ulje i dobro izmiksajte. Nakon toga dodajte brašno, žličicu praška za pecivo, kakao prah i izmiksajte. Dodajte snijeg od bjelanjaka u tu smjesu i izmiješajte s kuhačom.

2.
Stavite papir za pečenje na lim za pečenje (30 × 40) i ulijte smjesu. Pecite 10-15 minuta na 180 °C. Nakon što se biskvit ispeče, stavite drugi papir za pečenje na stol i pospite ga kakao prahom, a zatim na njega preokrenite vrući biskvit i uklonite papir na kojem se biskvit pekao. Uz pomoć papira za pečenje, zarolajte biskvit u roladu krenuvši od njegove najdulje stranice. Stavite ga sa strane da se do kraja ohladi.

Krema:
1.
Stavite 150 g čokolade za kuhanje i 100 ml slatkog vrhnja za šlag u mikrovalnu pećnicu na nekoliko sekundi i istopite čokoladu. U drugoj posudi izmiksajte 250 ml slatkog vrhnja za šlag, a zatim polako dodajte rastopljenu čokoladu i izmiješajte da se smjesa dobro poveže. Zatim u kremu dodajte 10 ml mlijeka i 1 žličicu šećera u prahu pa izmiksajte.

2.
Odrolajte biskvit i premažite ga čokoladnom kremom, ostavljajući na rubovima 2 cm prazno. Čvrsto zarolajte roladu kako bi zatvorili kremu unutar nje te dobili ljepši i “zategnutiji” oblik.

Posluživanje
Čokoladnu roladu stavite na tanjur za posluživanje i ukrasite ju po želji. Dobar tek!

Coolinarika.com