Čeka li nas kaos ove jeseni? Najavljeni prosvjedi vozača, medicinara, učitelja…

Pred najvećom hrvatskom bolnicom KBC Zagreb, nekoliko stotina medicinskih sestara, tehničara i ostalog bolničkog osoblja održalo je mirni prosvjed ‘5 do 12’. Prosvjed je održan ususret nastavku pregovora oko kolektivnog ugovora, gdje traže veće plaće.
Sustav zdravstva je suočen s brojnim problemima – alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do spajanja ili zatvaranja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenost i neadekvatni uvjeri rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo, višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema. Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava, moramo se s pravom pitati.
Prosvjed je prema najavama počeo u 11.45 i trajao pola sata, tako da su okupljeni objasnili da na ovaj način koriste svoju zakonom propisanu dnevnu pauzu, koju inače provode radeći.
Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara no iako su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bio na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite.


Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u suradnji s sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara. Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj.


Vozači su najavili da će početi sa štrajkom ako im se do 9. rujna ne povećaju plaće za 10 posto. Prema podacima sindikata, prosječna plaća u javnom prijevozu iznosi 4000 kuna. Poslodavci redom tvrde da ne mogu isplatiti veće plaće jer imaju puno nerentabilnih linija koje bi morali ukinuti ako povećaju plaće vozačima. Ukinu li se nerentabilne linije, dio vozača bi ostao bez posla, ostali bi dobili veće plaće, ali dio građana i to najviše u siromašnijim dijelovima zemlje bi ostao bez prijevoza. Oni koji i rade više ne bi imali čime dolaziti na posao.


U školama bi učenike trebali dočekati učitelji i nastavnici. No i oni prijete štrajkom. Traže povećanje plaća od šest posto i kažu da sada plaća nastavnika pred mirovinom iznosi 7000 kuna. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ima razumijevanja za njihove zahtjeve. I mora ih imati jer za manje od dva tjedna ti bi učitelji i nastavnici trebali početi provoditi novi, reformirani kurikulum, koji je jedini razlog i svrha njenog političkog postojanja.


Na koncu štrajkom prijete i policajci. Za početničku plaću od 4600 kuna ili za između 5500 i 6000 kuna nakon deset godina rada malo tko želi nositi policijsku uniformu. Sindikat policije traži povećanje od čak 25 posto. Načelno je to i dogovoreno s vladom, ali ne i potpisano pa su policajci i dalje spremni na štrajk i vitlaju po vladi jako opasnim pendrekom.

Što nas čeka ove jeseni? Hoće li doći do promjene?

Izvor: net.hr, š.v