Danas imendan slave Željko, Željka, Suzana, Emilija, Ratko i Ljudevit

Željko je muško ime koje dolazi od imenice želja. Skraćenica je imena Želimir. Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi Desiderius – želja, čežnja. Ženska verzija ovog imena je Željka.

Željka je žensko ime, a dolazi od imenice želja. Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi Desiderius – želja, čežnja. Ovo ime se često javlja u obliku imena Željana. Ovo ime spada među 100 najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj, a popularno je i u Srbiji.
“Željka je živahna, efikasna, lojalna, jedinstvena, karakterna i aktivna osoba.”

Ime hebrejskog porijekla. Značenje imena – bijeli krin. Biblijsko je ime. Po tumačenju Mate Šimundića, jednog od najvećih hrvatskih onomastičara, na našem području su mnogi davali ovo ime ženskoj djeci, misleći na našu riječ “suze”. Ovdje navodimo citat: “Izvorni je oblik Susana, -ali je s prešlo u z zbog međusamoglasničkoga položaja. Suzana mnoge podsjeća na imenicu “suzu”. Nekoliko mi je matera potvrdilo da su imale na umu suze kada su djetetu nadijele ovo ime. Iako nema ništa s našom riječi, ipak je ime dosta poetično. U lat. je Susanna od grč. Susanna < heb. š6šanah, šošan, šušan – ljiljan, lijer.”

Lično žensko ime Emilija i ime Ema, za koje se pretpostavlja „po zvučnosti“ da jeste nadimak ili hipokoristika imena koje je prvo pomenuto, zapravo nisu imena istog porekla, i u nastavku teksta će i o tome, kao i o značenju ovih imena biti više objašnjenja.

Starosrpsko ime. Varijanta je prvobitnog Radko u značenju “biti rad, radostan”, gdje je izvršeno jednačenje po zvučnosti pa je slovo “d” prešlo u “t”. Postoji mišljenje nekih etimologa da je od osnove “rat”, koja se nalazi u imenima Ratimir Ratislav i dr. Od ovog imena izvedeno je ime Ratka.
Ime je izvedeno od korijena “ljud”(od ljudi) i praslavenskog “vit” – gospodin. Postoji i tumačenje po kome ovo ime znači moćan, moćnik.

Izvor: Knjiga imena, Foto: Š.V