Dogodilo se na današnji dan- 05. rujna

Umrla Majka Terezija, Muhamed Ali osvojio zlatnu medalju, osnovan San Marino….

1997.- Umrla misionarka Majka Tereza, koja je u Kalkuti 1950. osnovala družbu „Sestre misionarke ljubavi“. Oko 2000 redovnica raznih nacionalnosti posvetile su se siromašnim, bolesnim i umirućim ljudima (posebno gubavcima) u Indiji i na svim kontinentima. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1979.

Doktor Živago književni je klasik Borisa Pasternaka objavljen 1957. Godinu dana kasnije, na današnji dan, i američki su čitatelji dobili priliku uživati u priči o Yuriju Živagu, doktoru i pjesniku, rastrganom između dvije žene pred početak Građanskog rata u Rusiji. Ipak, ono što knjigu čini kvalitetnom je tema o čovjeku koji se suočava s promjenama u životu izazvanim od strane sila koje ne može kontrolirati. Po knjizi je snimljen i film.

Cassius Clay (kasnije poznatiji kao Muhammad Ali) legenda svjetskog boksa, 5. je rujna, još kao amater, osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 79 kilograma na Olimpijskim igrama u Rimu. Ono što je osvojio poslije nije lako nabrojati. No, čak i oni koji ne prate boks znaju da se Ali smatra najvećim boksačem ikada.

U nizu nemilih događaja u svijetu koji karakteriziraju devedesete, evo jednog veselog. John Travolta, poznati holivudski glumac, na današnji je dan oženio glumicu Kelly Preston. Njihov brak smatra se jednim od najuspješnijih u Hollywoodu što je inače prava rijetkost. Upoznali su se na setu filma ‘The Experts’ u Kanadi. John ju je zaprosio na doček Nove godine u Švicarskoj sa 7,5 karatnim dijamantnim prstenom.

301 – Osnovan San Marino ( na slici), najstarija republika na svijetu, koja postoji i danas.

1875 – Rođen Ferdinand Porsche, osnivač kompanije Porsche.

849-Umro Antun Nemčić, hrvatski književnik (na slici)

Izvor- wikipedia, Povijest