GDCK u Lepoglavi na Međunarodnom festivalu čipke

U subotu 14. rujna 2019. članice dnevnog boravka GDCK Križevci, već tradicionalno, posjetile su Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, a ove godine Festival je proslavio 23. obljetnicu održavanja. Kako su i same prošle tečaj izrade čunčane čipke, koja je postala prepoznatljiv križevački suvenir, posjet festivalu u Lepoglavi jedan je od događaja za koji čipkarice pokazuju najveći interes. Čipkarstvo je u lepoglavsku školu ušlo 1892. godine i tamo ostalo sve do danas, točnije, punih 127 godina.

Ovogodišnja tema festivala bila je “Čarobna kraljevska čipka”. Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala bili su i Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Grad Lepoglava i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok je zemlja partner Kraljevina Španjolska.

Na Festivalu su bili izloženi bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, a posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, a to su Lepoglava, Pag, Sv. Marija i Hvar. Uz izlagače iz Hrvatske, predstavljene su i najljepše čipke iz čak 16 zemalja – Španjolska , Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Italija, Mađarska, Austrija, Belgija, Brazil, Venezuela, Puerto Rico, Nizozemska, Francuska, Bugarska i Slovačka.

Čipkarice su imale priliku razgledati izložene primjerke čipke na četiri lokacije, a jedna od lokacija je i crkva u Lepoglavi u kojoj ih se, osim izložene čipke, dojmila i impresivno uređena unutrašnjost crkve.

Križevačke čipkarice plijenile su pozornost sudionika i posjetitelja na Festivalu svojim majicama s motivima čunčane čipke, a neke od njih su s ponosom nosile i nakit od čunčane čipke koji su same izradile.

Među izlagačima svoje mjesto imala je i Emina Baričević, voditeljica tečajeva čunčane čipke u GDCK Križevci, koja je uz svoje radove, s ponosom izložila i mapu čunčane čipke iz Križevaca.

Uz posjet Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, čipkarice GDCK Križevci ove godine posjetile su i grad Pag.

Budući da paška čipka ima dugu tradiciju izrade i upisana je u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine, Čipkarice GDCK Križevci u sklopu projekta „Čunčana čipka“ kojeg financira Grad Križevci posjetile su i razmijenile iskustva s paškim čipkaricama.

Prvog dana posjeta čipkarice su posjetile Galeriju paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica „Frane Budak“. U galeriji su imale priliku razgledati neke od najljepših primjeraka paške čipke iz raznih vremenskih razdoblja, a voditeljica galerije pokazala im je i osnove tehnike izrade paške čipke.

Križevačke čipkarice bile su smještene u Križevačkom odmaralištu gdje su organizirale izložbu svojih radova koju su posjetile paške čipkarice. Kroz razgovor, edukacije i druženje razmjena iskustava je protekla u ugodnoj atmosferi, a za kraj su djeca smještena u odmaralištu priredila talent točke kojima su zabavila sve prisutne.

Bitno je napomenuti kako se među našim čipkaricama, osim starijih osoba, nalazi i mlada djevojka koja je svoju ljubav prema čipki otkrila još u sedmom razredu i od tada redovito dolazi na radionice koje se u GDCK Križevci održavaju svaki tjedan.

Iz navedenog je vidljivo kako GDCK Križevci, osim među starijom populacijom, nastoji promovirati čipku i kreativan rad i među mladima te na taj način doprinijeti promoviranju kulture i umjetnosti u lokalnoj zajednici, ali i šire.

GDCK Križevci u sklopu projekta Dnevnog boravka planira još mnoge aktivnosti, a jedna od njih je i novi tečaj čunčane čipke stoga pozivamo sve zainteresirane da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, ulica Franje Račkoga 22 i priključe radionicama i ostalim aktivnostima i druženjima članica.

Izvor i foto: Gradsko društvo Crvenog križa