Greta Thunberg pokrenula revoluciju- problem globalnog zatopljenja

Proteklog petka diljem svijeta u mnogim gradovima okupili su se prosvjednici, kako bi ukazali na problem globalnog zatopljenja. Svi ti ljudi potaknuti su govorom i borbom mlade aktivistice Grete Thunberg. Ova 16-godišnja djevojka pokrenula je pravu revoluciju što se tiče današnjeg svijeta. Ovi prosvjedi dokazali su kako smo napokon svjesni da se problem globalnog zatopljenja ne događa negdje drugdje nego utječe na sve nas. Kako doznajemo u petak je organizirano sveukupno 4500 prosvjeda diljem svijeta. Samo u Americi održano ih je 500-tinjak, a jedan se odvijao i u Zagrebu na Europskom trgu.

Cilj ovih prosvjeda bio je potaknuti svijest građana te upozoriti ako ne budemo čuvali planet Zemlju, ne možemo računati na budućnost, jer je više neće biti. Okupljenima u New Yorku pridružila se Šveđanka od koje je sve i krenulo. Kako su se prosvjedima diljem svijeta pridružili učenici škola, izbjegavajući tako nastavu, Thunberg se tijekom svog govora osvrnula na činjenicu da odlazak u škole zapravo i nema previše smisla ako za mlade danas ne postoji baš nikakva budućnost. Spomenula je političare i javne osobe, njihova prazna obećanja i laži kako će biti bolje te pozvala sve koji će sudjelovati na klimatskom samitu da napokon pokrenu promjenu. “Želimo sigurnu budućnost, tražimo li zbilja previše?”, pitala je Greta Thunberg okupljene.Okupljeni prosvjednici zahtijevali su veću brigu i pametnije upravljanje fosilnim gorivima te da se problemi klimatskih promjena shvate ozbiljno, da se dogode promjene koje će spasiti Zemlju. Političari vole govoriti o ekonomskom napretku dok se o ovom masovnom izumiranju, skoro pa ne govori uopće.

Climate Summit, onaj koji je okupio najveće moćnike na svijetu, a na kojem je zatim emotivnim govorom na noge cijeli svijet još jednom podigla 16-godišnja Greta Thunberg, sabran je kako bi se raspravljalo o globalnoj ekonomiji, industriji fosilnih goriva i onome što se može napraviti kako bi se spriječile još veće prirodne katastrofe. Procjenjuje se da se u New Yorku na Globalnom klimatskom štrajku (naslovna fotografija) okupilo oko 250.000 ljudi. To je bio najveći protestni skup u zemlji tog dana. „Demonstracije su stvarno dobre, zato što privlače pažnju političara, a drugima pokazuju da pokret mladih zaštitnika klime može funkcionirati”, kaže desetogodišnja Alisa, koja je u New York stigla sa svojim ocem – iz Connecticuta.
Trump se nije pojavio na samitu, ali ga nije mogao ignorirati.

“Ja ne bi trebala biti ovdje, trebala bi biti u školi na drugoj strani oceana. Umjesto toga, svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu da ćemo učiniti nešto za bolje sutra. Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo svojim ispraznim riječima”, obratila se Thunberg okupljenima i snažnim, emotivnim govorom ostavila traga u glavama mnogih, onih koji njezin govor doživjeli iz prve ruke, ali i onih u ostatku svijeta koji su ga pratili putem malih ekrana.

Neke od zemalja odmah su se izjasnile oko cijelog problema pa je tako Kina odlučila ostati nepristrana i čelnici te zemlje nisu dali baš nikakva obećanja da će obratiti pozornost na problem klimatskih promjena. Ostatak zemalja uglavnom se nije izjasnio oko jasnih promjena koje njihove zemlje mogu i žele postići, a raspravljalo se i o Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama te onome što je do sada postignuto. Zemlja se sve više zagrijava i predviđa se sve više prirodnih katastrofa, za sve smo, naravno, krivi sami, a ovakvo je okupljanje idealna prilika da svi oni koji promjene mogu pokrenuti shvate u kakvom se problemu nalazimo, što on znači za našu budućnost i ima li je uopće. Iako se uvijek čini kako se stvari događaju nekome drugome, krajnje je vrijeme da svijet shvati kako je ovdje riječ o najvećem do sada, zajedničkom teretu koji neće riješiti netko drugi, a zatim se svi zajedno, svatko na svoj način, pobrinemo da jedni planet koji imamo, zbilja više ne pati.


Klimatske promjene su zastrašujuće, posebno ako ih vidiš svojim očima, a mi bi kako je krenulo to mogli i dočekati. Tuvalua je mala pacifistička otočna država koju zbog porasta razine mora voda može progutati. Jeste li ikada razmišljali o tome? Nije blizu nas, ali sve to se tiče nas, pa valja promisliti koliko je malo potrebno da se svijet okrene naopačke.

Izvor: metroportal, š.v