Imendan danas slavi Sofija

Ime Sofija (gr. Σοφία) dolazi iz grčke riječi “Sophos” što znači “mudrost”, pa bi značenje imena bilo „ona koja je mudra“, „osoba koja je pronicljiva“, „mudrica“.
Korištenje imena Sofija za djevojčice datira natrag do doba antičke Grčke i rimske kulture, i često je dodjeljivanja djevojčicama jer opisuje moralne kvalitete. U srednjem vijeku ime se proširilo među kršćanima u štovanju svetice iz 2. stoljeća, Svete Sofije Milanske .
Legenda o Sv. Sofiji rasla je u srednjem vijeku, a ime su usvojili kršćani diljem Europe. Danas je Sofija ime br. 1 u mnogim državama.
Na našem podneblju Sofija sve do 2000. godine nikad nije bila u top 20 imena . No 2017. je Sofija u svim većim gradovima je bila pri samom vrhu liste. Prva u Beogradu, druga u Republici Srpskoj. U Zagrebu nije među prvih 5, ali se zato u prvih 50 na top listi hrvatskih ženskih imena našla i Sofija a i oblik imena bez slova j – Sofia.
Zanimljivo je da je Split (pogledajte splitsku top listu ovdje), koji je onomastički izuzetan, izignorirao ovaj trend, te se Sofija nije našla među top 100 najtraženijih ženskih imena.
No Sofija nije popularna samo kod nas, već je u trendu širom svijeta. U Sjedinjenim Državama je na prvom mjestu, i rangirana je na br. 3 u Kanadi. Prva je u Rusiji u obliku София, na mjestu br 4 u Španjolskoj, a isto tako i u Njemačkoj.
Na međunarodnoj razini, u zapadnom svijetu, bilo bi teško pronaći naziv koji je popularniji od Sofije.

Izvor: Knjiga imena, Foto: Š.V