Jeste li već čuli za novu građansku inicijativu “Zasadi drvo, ne budi panj”?

Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. 26. i 27.10.2019

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je nedavno s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena – ističu pokretači inicijative pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj”, a kojom se planira kolektivna sadnja drveća od 25. do 27. listopada ove godine.


Inicijativu je putem Facebook aplikacije nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar te je u kratkom roku privukla veliki broj zainteresiranih sudionika, tako da je ubrzo okupila oko 15.000 članova, čiji broj neprestano raste. Među članovima grupe su i neki hrvatski gradovi koji bi se nabavom sadnica rado uključili u ovu akciju.


Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.


Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele. Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Lopate i sadnice u ruke i pridružite nam se 25., 26. i 27.10.2019.! – stoji u pozivu na ovu akciju.

Tekst: VŽ vijesti, Foto: Š.V