Lažne vijesti – moć medija

Riječi su moćno oružje.

U današnje vrijeme, u 21.st., bombardirani smo raznim informacijama od strane medija koji vremenom postaju sve nasilniji. Mediji nisu loša stvar, ali imaju svoje mane, a jedna od najvećih su lažne vijesti.

Vijesti može pisati bilo tko gdje ima potpunu slobodu što će i kako će napisati neku vijest. Nažalost, neki ljudi vrlo su dobro upoznati s medijskom manipulacijom koju primjenjuju na korisnike i čitatelje. Činjenica je da nas ljude više privlače tužne, morbidne i strašne strane ovoga svijeta od dobrih i motivirajućih vijesti.

Znanstvenici pretpostavljaju da je to zbog naše potrebe da vidimo da nismo jedini koji patimo na ovaj ili onaj način. Tabloidima to ide u veliku korist jer će često preuveličati ili čak potpuno izmisliti strašne priče koje će pokupiti dovoljno pregleda i klikova. Tim brojem pregleda popularnost tabloida se povećava pa je i zarada sve veća i veća. U nastavku možete pročitati kako prepoznati lažne vijesti te se eventualno obraniti i zaštititi od njih.
Prvi korak u provjeravanju je da pogledate izvor, odnosno web adresu stranice na kojoj je vijest objavljena. Iako i poznati tabloidi često znaju umetnuti lažne vijesti, ako nikada niste čuli za tu stranicu te vam njezino ime zvuči pomalo čudno, vijesti su vrlo vjerojatno lažne.
Na kraju članka uvijek pogledajte je li vijest potpisana, barem inicijalima. Rijetko koji profesionalac koji je dobar u svojem poslu pisanja će ostaviti svoj rad nepotpisan.
Kada vidite da naslov završava s nečim poput “(video)” ili “(fotogalerija)” možete biti sigurni da je to clickbait, odnosno samo senzacionalistički naslov koji želi dobiti preglede.
Kada čitate članak, pokušajte shvatiti je li autor priklonjen jednoj od dviju ili više strana, odnosno piše li objektivno ili subjektivno. Kada naiđete na vijest koja vas zanima, provjerite je s više izvora jer čak i kada novinar piše objektivno, može izostaviti neke dijelove priče. Kada tu priču pogledate iz više kuteva i perspektiva, dobit ćete širu sliku tog događaja.
Slijedite svoj instinkt i promislite o tome što ste pročitali. Budite svjesni osjećaja koje određene vijesti izazivaju u vama te obratite pozornost na snažne riječi koje bude takve emocije i reakcije.
(E.B.)

Vrijednost svakog ljudskog bića je u njegovoj sposobnosti da pročisti svoje misli, riječi i djela. Tri instrumenta koja imate (um, jezik i ruke) moraju biti posvećena da bi vas uzdigla do najviše razine. Osobu se procjenjuje po riječima koje izgovara. Izgovorena riječ, iako je možda kratka i čini se da je samo zvuk, u sebi ima snagu atomske bombe. Kad riječ punu nade izgovorite osobi potonuloj u očaj, ona je puni slonovskom snagom. Kad klevetu izgovorite osobi koja je izrazito jaka i sretna, to je može dovesti do toga da potone preplavljena tugom. Riječi mogu dati snagu, ali i iscrpiti energiju. Riječi mogu stvoriti prijatelje, kao i pretvoriti prijatelje u neprijatelje, uzdići ili spustiti pojedinca. Morate razviti naviku da svaku svoju riječ učinite slatkom, nježnom i ugodnom.