Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja

Ozon je molekula od 3 atoma kisika ( O3 ).
Pri tlu je štetan na zdravlje ljudi te za okoliš (prirodu) i materijale.
U atmosferi na visini od 20 do 25 km tzv. stratosferski ozon, djeluje kao „štit” koji brani Zemlju od štetnog UV zračenja.
Na tim se visinama u stratosferi (atmosfera od 20 km do 50 km) nalazi najveća količina ozona, oko 90%, te ga se naziva ozonskim omotačem.

On je od izuzetnog značenja, jer apsorbira vrlo štetno i opasno UV zračenje koje na Zemlju dolazi sa Sunca te time štiti zemljinu površinu i cjelokupni život na njoj.

Bez toga zaštitnoga omotača dokazano je da bi život na Zemlji bio uništen.

Znanstvenici su još 70-ih godina prošlog stoljeća otkrili da taj omotač postaje sve tanji, a posebno oštećena područja nazivaju se “ozonske rupe“.

Nihov nastanak dovodi se u direktnu vezu sa neodgovornim djelovanjem čovjeka osobito u periodu nakon “industrijske revolucije” kao i porastom kožnih oboljenja ,smanjenja poljoprivrednih uroda, otapanja ledenjaka, češćih poplava i oluja.

Godine 1974 znanstvenici F. Sherwood Roland i Mario Molina dali su uznemirujuće predviđanje: ukoliko industrija nastavi oslobađati u atmosferu spojeve koji uništavaju ozonski omotač (a radi se o milijunima tona kloro-fluoro-ugljikovih spojeva, CFC-a), koncentracija ozona u stratosferi smanjiti će se 7 do 13%.
To znači da će ozonski omotač biti ˝tanji˝, a količina UV zračenja koje dospijeva na površinu Zemlje pojačana.

Izvor: wikipedija