Predstavljena knjiga “Vrbovčani u domovinskom ratu“

U Križevcima predstavljena knjiga “Vrbovčani u Domovinskom ratu” Tomislava Jurića

Vrijedan povijesni dokument o stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske

Križevačkoj javnosti u subotu navečer predstavljena je knjiga “Vrbovčani u Domovinskom ratu” autora Tomislava Jurića.  Knjigu su predstavili recenzent dr. sc. Đuro Škvorc, pukovnik u miru, Zvonko Beljo, pukovnik u miru, Stjepan Budinski , ratni zapovjednik za bjelovarsku regiju i sam autor Tomislav Jurić. Na početku pozdravio ih je predsjednik Gradskog vijeća Križevaca Marko Katanović. 

Zapovjednik Voda dragovoljaca ZNG-a Vrbovec, autor knjige Tomislav Jurić sudjelovao je sa svojim dragovoljcima i u akciji oslobađanja skladišta oružja Široko Brezje i vojarne “Kalnik” u Križevcima. 

U predgovoru knjige general pukovnik u mirovini Marijan Mareković ističe 

da je knjiga nedvojbeno postala vrijedan povijesni dokument o danima stvaranja, obrane i konačnog oslobađanja Hrvatske. Studioznim opisom kronologije i događaja, poduprtim brojnim fotografijama, dokumentima, novinskim člancima i svjedočanstvima neposrednih sudionika svih povijesnih događaja daje njihov vjerodostojni prikaz. 

Tih ratnih dana prisjetili su se ovom prilikom pukovnik u miru Zvonko Beljo kao i ratni zapovjednik Stjepan Budinski, a u recenziji i pogovoru monografije Tomislava Jurića “Vrbovčani u Domovinskom ratu” dr. sc. Đuro Škvorc, pukovnik u miru  navodi da je ova knjiga osobnih sjećanja koja govori o jednom malom čovjeku koji je na početku Balvan revolucije u kolovozu 1990. , na poziv nove hrvatske demokratske vlasti, stao u njenu obranu. Sam autor dojmljivo je prepričao tijek akcije, ali i osjećaje i emocije koje su proživljavali njegovi borci. 

O doprinosu tog voda u oslobađanju Križevaca svoje viđenje dao je i tadašnji zapovjednik Zbora narodne garde u Križevcima Zvonko Beljo, pukovnik u miru.

Viđenje o doprinosu voda dragovoljaca ZNG-a iz Vrbovca u oslobađanju vojarne na Vojnoviću dao je zapovjednik obrane Bjelovara Stjepan Budinski. 

“Vrijednost teksta je u tome da nam iz kuta jednog običnog dragovoljca, ali i zapovjednika ratnih postrojbi, daje sliku stvaranja i obrane Republike Hrvatske. Tekst je nadopunjen fotografijama koje nam ocrtavaju surovu stvarnost rata i samu autentičnost opisa. Isječci iz tiska podsjećaju nas na te sudbonosne dane obrambenog i oslobodilačkog rata te djelovanje vrbovečkih braniteljskih udruga nakon rata” – napominje u pogovoru dr. sc. Đuro Škvorc, pukovnik u miru. (J.I.)