Razgovor : najbolji hrvatski orač Saša Višak nakon svjetskog natjecanja u oranju u SAD-u

Nastupio na najmanjem traktoru, ali pokazao zavidno znanje i vještinu

Ponajbolji hrvatski orač te višestruki županijski i državni prvak Saša Višak iz Kalnika nastupio je kao član hrvatske oračke reprezentacije na nedavno održanom 66. Svjetskom prvenstvu u oranju koje se 30. i 31. kolovoza odvijalo u gradu Baudette u američkoj saveznoj državi Minnesota. Višak je na najbolji način predstavio Koprivničko-križevačku županiju i Hrvatsku te u iznimno jakoj konkurenciji najboljih svjetskih orača osvojio 19. mjesto u kategoriji pluga premetnjaka.

Nakon svjetskih natjecanja u Engleskoj i Keniji, za Viška je ovo treće natjecanje najprestižnijeg i najvišeg svjetskog ranga koje je okupilo predstavnike iz čak 30 zemalja. Višak je tijekom priprema i samog natjecanja pokazao zavidnu tehniku i vještinu oranja te je u konačnici bio i najbolje plasiran član hrvatske reprezentacije. Uz njega na natjecanju je  nastupio i Ivan Spudić koji je u kategoriji pluga ravnjaka zauzeo 26. mjesto, a sve je nadgledao trener reprezentacije Siniša Hrgović.

Višak je dugogodišnji član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije koju od samog osnutka 2007. godine financijski podupire Županija pružajući, osim novčanih sredstava i pomoć kroz svoje stručne službe. 

Po povratku sa Svjetskog natjecanja Saša Višak ispričao nam je svoje dojmove:

“Hvala svima na podršci, a rezultati su takvi kakvi jesu s obzirom na našu opremu zbog ograničenih  sredstava naše krovne udruge. Rezultati su još i jako dobri u odnosu na opremu. Prvi dan je bilo 15. mjesto, što je jako dobro s obzirom na taj fiksni plug koji nema ništa na sebi i na mali traktor koji je više sličan za voćare i vinogradare, nego ozbiljnom traktoru, nekih 38 KS. Drugi dan je bilo malo lošije, sveukupno 19. mjesto. Iza mene je ostalo 7 zemalja  od kojih sam bio bolji sa lošijom opremom”.

Vjerujem da vam je veliko zadovoljstvo i čast što ste mogli sudjelovati na Svjetskom natjecanju. 

” Naravno da je. Da bi se došlo na takvo takmičenje treba uložiti puno truda i vremena. Trebalo je najprije proći županijsko natjecanje gdje je dosta velika konkurencija, pa državno gdje je još teže. I onda dolazim na svjetsko natjecanje sa ničim potući 7 zemalja, ostaviti ih iza sebe u ukupnom poretku, to je osobno za mene veliki uspjeh” – izjavio nam je Saša Višak.

Ističe da bi se mogli postići i bolji rezultati.

“Moglo bi se i bolje da smo mi bar napola kao što su to Austrijanci koji su cijeli kolovoz proveli u Americi. Došli su 1. 8. u Ameriku i hektare i hektare izorali.  I nakon toliko vježbe, taj Austrijanac je bio prvog dana 13., a ja 15., zanemarivo za par bodova bolji od mene. Što se tiče opreme koju imaju oni i ostale zemlje , to niti ne izgleda kao plug, nego kao svemirski brod.  Drugi stvarno puno ulažu i imaju puno sponzora. No, naša volja je jača od svega”. 

Saša Višak opisao nam je svoj nastup, koje kriterije je trebalo zadovoljiti.

“To je klasično takmičenje prema pravilima svjetske organizacije. Ima 13 ocjena: dubina, čistoća brazde,  nanizanje brazdi, zaoravanje biljnih ostataka i drugo. Zemlja je bila dosta osjetljiva, to je više kao neki pepeo nego zemlja, miješan sa pijeskom. Oni tu zemlju niti ne oru, nego samo sa nekim velikim branama, ogromnim tanjuračama obrađuju.  To su nepregledna prostranstva. Taj čovjek kod kojeg smo orali ima 5000 hektara zemlje. Zemlja je specifična i svaki pomak na plugu, svaka nepravilnost se odmah vidi na toj zemlji. “

To vam je puno drugačija zemlja nego na Kalniku?

“Totalno drugačija.  Ja sam bio glavna atrakcija sa malim traktorčićem. Kad su suci vidjeli s čim ja orem, drugi dan su bili dosta stroži pa  su me bacili “u rikverc” za šest mjesta. Dosta ih je razljutilo kad su vidjeli s čim rade drugi, a s čim ja i bili su rigorozniji drugi dan prema meni. Ali, dobro, zadovoljan sam . To je naše mjesto i , na žalost, još će godinama ostati takvo. Bolje mjesto neću imati niti ja ni itko drugi iz Hrvatske s obzirom na naša sredstva o ograničenje. Napretka nema, podrške nema. Mi iz Hrvatske smo došli zadnji u Ameriku,  dobili najlošiji traktor i najlošiji plug. I Makedonija, i Kosovo, Slovenija , Estonija, Kenija i mnogi drugi – svi su dobili puno bolje traktore opremljene sa hidraulikom, plugove opremljene s hidraulikom, svu profesionalnu opremu, a mi smo dobili smijuriju.  

Na svečanom mimohodu traktora bio sam glavna atrakcija, bilo me i sram, ljudi su slikali. Ja sam inače prilično visok i na tome malome, to je upravo smiješno izgledalo.  Čekalo se, mi smo zadnji rezervirali traktor . Traktori su bili ponuđeni još krajem prošle godine, Hrvatska nije mogla reagirati jer nije bilo novaca. Kad su novci došli od Ministarstva već je bilo sve zauzeto. Ostao je taj mali traktor kojeg nitko nije  htio. To je dopalo mene. “

Dok nije zadovoljan podrškom države, Saša Višak ističe da je dobra podrška Koprivničko-križevačke županije koja prati orače  u opremanju plugova, nagradama. 

2017. godine Saša Višak bio je u Keniji, a 2016. u Engleskoj i ovo mu je treće Svjetsko natjecanje u oranju. Ima dosta iskustva.

Na žalost, nije mogao imati u Americi podršku svojih vjernih navijača s Kalnika zbog visoke cijene karte i smještaja, ali u Hrvatskoj su svi navijali za njega. Čestitke na sudjelovanju i ostvarenom rezultatu!  (J.I.)

Foto: KC-KŽ i Agroclub