U Križevcima proslavljen Dan branitelja Domovinskog rata i 28. obljetnica oslobođenja vojarne

Imali smo jasne ciljeve, viziju i volju…

Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 28. obljetnica oslobođenja vojarne u Križevcima obilježavao se od 14. do 17. rujna u Križevcima. Proslava obilježavanja započela je u subotu predstavljanjem knjige “Vrbovčani u Domovinskom ratu” autora Tomislava Jurića, u ponedjeljak je bio obilazak pogibije križevačkih branitelja na zapadnoslavonskom bojištu te su položeni vijenci kod spomen obilježja Križevački dobrovoljci Domovinskog rata.

17. rujna je održan prijem kod gradonačelnika Marija Rajna. Služena je sveta misa zahvalnica za poginule branitelje Domovinskog rata u crkvi svete Ane, a nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja Majka poginulog junaka. Obišli su i Spomen sobu domovinskog rata u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.

Središnja proslava Dana branitelja Domovinskog rata Križevaca i 28. obljetnice oslobođenja vojarne u Križevcima održana je sinoć u restoranu Vojarna uz prisustvo brojnih sudionika: branitelja, roditelja, djece, obitelji poginulih branitelja, ratnih zapovjednika križevačkih postrojbi, brigadira Željka Topolovca, pukovnika Zvonka Belju, pukovnika Vlade Kolića, Tomislava Jurića, zapovjednika odreda prilikom oslobađanja skladišta u Širokom Brezju i drugih. Prisutni su bili i dužnosnici koji su tijekom 1991. godine dali značajan doprinos u obrambenim pripremama i samom oslobađanju ondašnje kasarne: predsjednica Kriznog štaba tadašnje općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec, predsjednik Skupštine općine Stjepan Palijan, tadašnji zapovjednik Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj i drugi. Na svečanosti je bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Sobota, saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik ministra obrane Jadranko Jambrec, izaslanik ministra unutarnjih poslova i ravnateljstva policije Vjekoslav Štimac, župan Darko Koren, delegacija gradova Novske i Pakraca, predsjednik Gradskog vijeća Križevaca Marko Katanović, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te zamjenici Danijel Šaško i Mario Martinčević , načelnici okolnih općina i brojni drugi gosti. Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske koju je otpjevala Ana Fortuna, a u glazbenom dijelu programa nastupila je tamburaška skupina KUD-a “Križevci”.

U ime Kriznog stožera tadašnje općine Križevci obratila se Ivana Sučec Trakoštanec koja je podsjetila :

” Od rujna 90- te se u Križevcima konstituiralo civilnu zaštitu i skloništa i donosile odluke o postupanju u slučaju opasnosti. 150 kamiona smo natovarili sa svime što se moglo ovdje pribaviti i poslali diljem ratišta i preokrenuli situaciju u korist Hrvatske vojske.”

Tadašnji predsjednik Skupštine općine Križevci Stjepan Palijan je rekao:
“Svake godine na ovu obljetnicu posebni osjećaji me zahvaćaju, ponos na ono što smo učinili. Ovaj grad živio je doista jedinstveno, molim sve , osobito branitelje, budite i danas zajedno, nemojte se dijeliti, nema onih koji su dali manje ili više. Svi ste dali sve što ste mogli u datom trenutku.”

Pukovnik Vlado Kolić obratio se u ime branitelja i podsjetio na dane borbe za opstojnost i ljudsko življenje, na to što su Križevci i ovaj potkalnički kraj učinili za obranu domovine i vrijednosti života u suverenoj, demokratskoj Hrvatskoj:
“Taj cilj smo ostvarili unatoč svim preprekama koje su nam stajale na putu. Nije bilo lagano suprotstaviti se jačoj neprijateljskoj vojsci. Mi u Križevcima ponosno možemo istaći činjenicu koja se prečesto prešućuje i zanemaruje. Oslobodili smo ondašnju kasarnu Kalnik 17. rujna 1991. godine i skladište naoružanja i i opreme Široko Brezje. To su jedno od prvih oslobođenih. Tada su poginula dva naša branitelja, Miljenko Klobučar i Mario Jembrek, a teško je ranjen Željko Jericha. Zanemaruje se činjenica da su zaplijenjene velike količine naoružanja i vojne opreme i upućene diljem Hrvatske.
Na mlađim naraštajima je velik zadatak da nastave razvijati ovu našu najljepšu Domovinu na svijetu! ” – kazao je, između ostalog, Vlado Kolić.

Gradonačelnik Mario Rajn najavio je da se za slijedeću obljetnicu očekuje otvaranje spomenika kojim će se trajno obilježavati sve ono što križevački branitelji zaslužuju:
” Zahvalu uvijek moramo nositi, zahvalu vama, djeci poginulih, roditeljima, udovicama, hrvatskim braniteljima.
Grad Križevci i ja osobno kao gradonačelnik, bit ćemo i dalje svima vama na raspolaganju, ne zaboravljajući vas u miru kao što vi nas niste zaboravili u ratu. Dragi branitelji, od srca vam čestitam vaš dan, Dan branitelja Domovinskog rata Križevaca” – kazao je gradonačelnik.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren uputio je pozdrave i čestitke braniteljima te se, između ostalog, osvrnuo i na prostor vojarne koji je sada ispunjen raznim sadržajima: tu je suvremena strukovna škola “Ivan Seljanec” sa praktikumom i restoranom, Razvojni centar i tehnološki park, Dom za starije i nemoćne “Senior Care”, dječji vrtić, dentalna klinika…

Obratila se zatim izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Nevenka Benić:
” Upravo oslobađanje tadašnje kasarne “Kalnik” bio je jedan od strateških ciljeva koji je omogućio naoružavanje i osnivanje ratnih postrojbi. Oružje iz vojarne Kalnik stvorilo je pretpostavke i za oslobađanje vojarni diljem Republike Hrvatske, vjeru u hrvatsku slobodu, bolju budućnost . Nažalost, 37 križevačkih branitelja je poginulo, a 111 teže ili lakše ranjeno. Nikad nemojmo zanemariti njihovu žrtvu, njihov doprinos svijetu u kojem danas živimo. Ova Vlada čini sve kako bi na vrijednostima Domovinskog rata i temeljima koje su hrvatski branitelji postavili, nastavila graditi Hrvatsku za generacije koje dolaze.”

U ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio se Darko Sobota i kazao da su branitelji dali nesebično sebe te se osvrnuo i na zakone o braniteljima.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović general pukovnik Mladen Markač uputio je čestitke uz ovaj dan te posebno obiteljima svih 37 poginulih branitelja :
“Drage naše obitelji! Mi znamo da vi najviše patite i nosite u sebi najveću bol. Mi vaše trpljenje ne možemo preuzeti na sebe, ali možemo vam reći da smo uz vas da podijelimo vašu tugu i bol. Hvala vam na tome što časno živite u našem društvu, patite, a mi to često ne vidimo” – kazao je Mladen Markač.


U nastavku osvrnuo se i na to da su prvi na braniku Domovine bili hrvatski policajci i hrvatski dragovoljci, na reakciju svijeta, poziv u Haag da se brani od optužbi , .
“Imali smo jasne nacionalne ciljeve, imali smo volju, zapovjednika dr. Franju Tuđmana i mi smo njegovu viziju ostvarili. Svijet je vidio da Hrvatska može zajedno s njima graditi bolji život. Mi, mala zemlja dokazali smo istinu da nas je Haški sud morao priznati, da smo imali obrambeni, oslobodilački i što je najvažnije, časni rat.
A danas kad pitaju naše građane, poglavito stranci kakav je to bio rat, ne znaju odgovoriti i kažu – mi smo se borili. Jesmo, ali treba uvijek reći: naš rat bio je politički opravdan.
Imamo najljepšu zemlju na svijetu, najbogatiju zemlju i tako mnogi ljudi misle. Druga je stvar da li mi to bogatstvo i naše vodstvo zna iskoristiti za bolji život sviju nas. Neka te vode, Hrvatsko, dobri, sposobni i pošteni ljudi. To je politika najvećeg dijela naroda.” – kazao je general pukovnik Mladen Markač. (J.I.)