Uštedite novac

Živimo u svijetu u kojem smo na ovaj ili onaj način kontrolirani komadićima papira. Bez obzira koliko novaca imamo, uvijek nađemo rupu u materijalnom zadovljstvu koja nas odvede do još veće pohlepe za papirićima.

Od malih nogu su nas učili da je vrlo bitno štedjeti, što je čak i djeci bez ikakvih obveza ponekad predstavljalo problem. U nastavku pročitajte i ponovite ili naučite neke savjete kako biste napunili vašu kasicu i novčanik. Možda će vam taj novac poslužiti za ljetovanje, a možda za kupnju školskog pribora vašoj djeci na početku školske godine. Bez obzira na krajnju potrošnju, osjećat ćete se dobro što ste uspjeli imati dovoljno samokontrole i što ste ostvarili svoj cilj.

  1. Pratite potrošnju tijekom jednog mjeseca. Računajte svaku kunu koju ste potrošili kako biste postali svjesni koliko i na što uistinu trošite. Podijelite troškove u kategorije poput benzin, kućne potrepštine, namirnice, režije, itd.
  2. Odredite točnu količinu koju želite potrošiti, odnosno odredite budžet. Za početak zadajte si budžet za mali period, npr. tjedan dana te postupno povečavajte na mjesec dana.
  3. Štedite poput djece. Svaki put kada vam ostanu kovanice od kave ili šopinga stavite ih u kasicu koju ne možete otvoriti baš kao što djeca rade kada im ostane sitniša od užine. Polako, ali sigurno vaša će kasica postajati sve teža.
  4. Odredite cilj. Kako bi bili više motivirani morate znati za što štedite. To može biti nešto malo poput novog laptopa ili stolića za kavu, ili nešto veće poput ljetovanja u Grčkoj.
  5. Ne odustajte. Koliko god teško se činilo u nekom trenutku, budite uporni. Prisjetite se za što štedite te odredite prioritete. Ako je potrebno taj mjesec, odreknite se stvari koje su vam manje važne od krajnjeg cilja.
    (E.B.)