Znate li koliko velik je internet?

Internet je platfroma bez koje današnje generacije koje su odrasle uz napredniju tehnologiju i internet ne mogu zamisliti život. Oni stariji koji su proveli djetinjstvo bez takve tehnološke konekcije uvijek pridodaju kako je život nekada bio bolji bez interneta, te kako ne vide razlog zašto točno ne bi mogli živjeti bez njega.

No dobro, bolje i najbolje relativni su pojmovi koji za svakoga imaju drugačija značenja.
Bilo kako bilo, internet je pun prednosti, ali i mana. Možemo ga podijeliti na površinski, duboki i mračni web. Internet je puno veći nego što mislimo, duboki internet je oko 400 do 550 puta veći od površinskog te sadrži oko 7500 terabajta dok površinski web sadrži “samo” oko 19 terabajta. U postotcima, površinski web čini 1%, duboki web 90%, a mračni web 6% interneta.
Površinski web su sve stranice, linkovi i poveznice koje možete bez problema naći s uobičajenim tražilicama poput googla, yahooa i slično. Duboki web obuhvaća stranice koji prosječni korisnik interneta vrlo teško može pronaći jer su enkriptirane i kodirane u razne šifre i pinove, ali postoje načini da se takvim stranicama pristupi putem konvencionalnih tražilica. Dakako, mnoge stranice dubokog weba su relativno lako dostupne, ali su kodirane pa pronalazitelj bez posebnih mogučnosti ne može znati o čemu se točno radi. Mračni web je samo mali dio dubokog weba čije stranice je gotovo nemoguće pronaći pomoću standardnih stranica. Takve stranice su napravljene pomoću raznih enkricpcijskih alata koji sakrivaju IP adresu te pomažu u sakrivanju identiteta.
No čemu točno služe duboki i mračni web? Duboki web je legalan i uglavnom se sastoji od kodiranih dokumenata javnih službi i vlade, zapisa o financijama pojedinih ustanova te raznih znanstvenih radova i spisa. Sve u svemu, duboki web je pomalo dosadan jer je pun baza podataka. S druge strane, mračni web može biti izrazito opasan i ilegalan. Tamo se prodaju razne droge, oružja te se mogu unajmiti hitmani, odnosno plaćeni ubojice.
(E.B.)