Bili ste tu kad je trebalo! – Obilježena 28. godišnjica osnutka križevačke ratne postrojbe – 3. bojne iz sastava 117. Koprivničko-križevačke brigade HV

Udruga hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u sklopu Pilot projekta, Ministarstva obrane RH i Grada Križevaca obilježila je danas (19.10.2019.) 28. obljetnicu osnutka križevačke ratne postrojbe . 3. bojne iz sastava 117. Koprivničko-križevačke brigade HV. 

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja i na spomen obilježju na Trgu hrvatskih branitelja pokraj Šumarije, u spomen na dvojicu branitelja koji su poginuli 16. rujna 1991. prilikom oslobađanja nekadašnje kasarne “Kalnik” i skladišta naoružanja i opreme Široko Brezje. 

Vijence su u parku hrvatskih branitelja položili: roditelji i obitelji poginulih hrvatskih branitelja zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Križevci i Udrugom hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupec, izaslanik Hrvatskog sabora i Vlade RHpomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića Jadranko Jambrec, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Zvonko Beljo, u ime Grada Križevaca zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec i načelnici općina Gornja Rijeka Darko Fištrović i Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak.

U Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 800 hrvatskih branitelja, a poginulo je 17 pripadnika 3. bojne od ukupno 37 poginulih branitelja s križevačkog područja. 

Postrojba je osnovana 8. rujna 1991. godine pod nazivom 3/117.ZNG i to mahom sastavljena od dragovoljaca Domovinskog rata. Za zapovjednika postrojbe postavljen je Zvonko Beljo koji je tu dužnost obnašao sve do preustroja ratnih postrojbi početkom kolovoza 1992. godine. Postrojba je sudjelovala u oslobađanju vojnih objekata na području Križevaca, zajedno s pripadnicima odreda Narodne zaštite i MUP-a. Zatečeno naoružanje i oprema poslužili su za naoružavanje križevačkih ratnih postrojbi, a velike količine naoružanja i opreme upućene su diljem Hrvatske. Valja naglasiti da je kasarna u Križevcima među prvim oslobođenim vojnim objektima na području RH (uz Ploče, Gospić, Đakovo, Viroviticu…), a također i činjenicu da su se jake snage bivše JNA još uvijek nalazile u Dugom Selu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, a ova činjenica počesto je zanemarivana. Oslobođenu Vojarnu i novoosnovanu postrojbu blagoslovio je 22. rujna ondašnji župnik velečasni Ivan Žufika. Osnovna je također i druga ratna postrojba – 15. mpoad (mješoviti protuoklopno artiljerijski divizijun), koji je od 29. rujna sve do početka kolovoza 1992. borbeno djelovao na novljanskoj bojišnici.

3. bojna započinje s borbenim djelovanjem 3. listopada 1991. godine na Pokupskoj bojišnici (Pisarovina, Levi i Desni Štefanki…), nastavlja s borbenim djelovanjem polovicom listopada na pakračko-lipičkom i novljanskom bojištu – sve do preustroja postrojbe početkom kolovoza 1992. godine kada se u Križevcima osniva 15. Ptobr koja je dala svoj doprinos u vojno redarstvenim akcijama HV “Bljesak” i “Oluja”.

Ratni zapovjednik 3. bojne , izaslanik ministra hrvatskih branitelja Zvonko Beljo govorio je o ratnom putu te dao kronologiju događaja u tijeku 1991. godine:

“Godine koja će ostati u pamćenju kao godina ogromne žrtve hrvatskih domoljuba u obrambenom i oslobodilačkom ratu  protiv srpskog agresora. Ovaj križevački, potkalnički kraj dao je svoj puni doprinos u Domovinskom ratu” – kazao je Zvonko Beljo i podsjetio na oslobađanje vojnih objekata na području Križevaca i na daljnji borbeni put. 

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević  pozdravio je prisutne te kazao kako je postrojba nastala iz redova dragovoljaca koji su, ne samo sudjelovali u oslobađanju vojnih objekata na području Križevaca, nego su i otpremili velike količine zarobljenog oružja, a često otišli diljem zemlje kako bi pomogli tamo gdje su bili potrebni zajedno sa ostalim braniteljima i postrojbama.  

“Ovo je svečana prigoda, ali i prilika da se prisjetimo tih teških dana u kojima su neki križevački branitelji dali i ono najvrednije, a to su njihovi životi, a sve zato da bi mi danas živjeli slobodno. Hvala svima kao i zapovjedniku Zvonku Belji. Grad Križevci poštuje njihovu žrtvu pa smo u koordinaciji s braniteljskim udrugama upravo u procesu izgradnje novog spomenika na ovom prostoru kako zaslužuju, kako bismo dostojno i dalje mogli obilježavati ovakve ili slične događaje” – kazao je Mario Martinčević. 

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupec kazao je:

“Bili ste tu kad je trebalo. Nismo zaboravili da ste stali u obranu Lijepe naše, na to možemo svi zajedno biti ponosni.  Moramo reći da su nam ovaj rat nametnuli, mi ga nismo birali i to nikako nije normalno stanje. Ali, mi smo izabrali da ne damo našu Hrvatsku! Stoga se zahvaljujem svim braniteljima križevačkog kraja na velikom srcu i hrabrosti. U tom strašnom vremenu, u najtežim trenucima za Hrvatsku pokazali ste visoku svijest u neljudskoj borbi gdje je neprijatelj bio daleko brojniji  i opremljeniji. Da se sloboda ne prodaje, dokazali ste nam svojom požrtvovnošću i hrabrošću. Na žalost, na tom putu bilo je žrtava, 17 pripadnika 3.bojne 117. brigade položilo je svoj život na oltar Domovine dok ih je 57 ranjeno. Njih danas nema. No, mi smo tu, u slobodnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj, u mislima s našim hrabrim ratnicima koji su dali ono najdragocjenije, svoj život da bismo mi danas disali i živjeli Hrvatsku. Upravo zato je važno stalno govoriti istinu o Domovinskom ratu, da se ne zaboravi. Neka podsjeća današnju mladost kako smo teško izborili našu slobodu” – kazao je Ivan Krupec. 

Križevački župnik Stjepan Soviček kazao je riječi molitve, zazvao  blagoslov na branitelje, te su im uručene krunice, baš kao i prije 28 godina. 

Proslavu je uveličala Počasno zaštitna bojna HV, Križevačke mažoretkinje i Gradski puhački orkestar,  organiziran je Taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske sa izložbom naoružanja i opreme u prostoru Vojarne te je održan veteranski malonogometni turnir. (J.I.)