Dođite u subotu, 5.10.2019. na promatranje ptica u Križevcima

Udruga BIOM poziva sve zainteresirane da iskoriste priliku te da se u subotu 5. listopada 2019. pridruže u promatranju ptica u prirodi. Udruge i organizacije za zaštitu ptica i prirode širom Europe pozivaju ljude da promatraju ptice na stotinama lokacija, da zajedno nauče više o prirodi i ptičjim seobama. U promatranju, učenju ili razmjeni zanimljivosti iz života ptica mogu sudjelovati svi bez obzira na dob i naobrazbu.

Darko Podravec ljubitelj je ptica, kaže već 10 godina ih promatra i fotografira. 

“Kad sam se počeo baviti fotografijom, tražio sam divljinu i učinilo mi se da je dosta zgodno fotografirati ptice. Zapravo me iznenadila njihova raznolikost, značaj za znanstvenike koji prate stanje okoliša. Desetak godina sam bio član Hrvatskog društva za zaštitu ptica iz Osijeka, ali kako je Zagreb bliže, član sam BIOM-a gdje sam prisutan zadnjih pet godina” – kaže Darko Podravec,

Sigurno ste vidjeli za to vrijeme koliko je Hrvatska bogata pticama?

“Službeni popis čini 400 vrsta ptica za Hrvatsku, jedan dio populacije je izumro, 50-tak vrsta, ali još uvijek su prisutne jer se gnijezde na sjeveru Europe. Zbog seobe još dolaze k nama na odmor dok putuju u Afriku ili na sjever Europe. 

Ovom akcijom se pokušava obuhvatiti cijela Europa, pa sudjeluju 43 zemlje”

Na pitanje ima li raznovrsnih ptica na našem području Darko Podravec kaže:

” Imao sam jednu ispitnu akciju sa učenicima sedmih razreda  Osnovne škole “Ljudevita Modeca”. U proljeće je bllo 17 vrsta ptica u gradu. Prošetali smo dva sata i vidjeli ih . Sada je jedina razlika što ptice neće pjevati, nego ćemo ih samo vidjeti. Ptice se inače promatraju gledanjem i slušanjem” – ističe Darko. 

Održavali ste i predavanje o pticama upravo u Križevcima?

“Prošao sam tečaj  koji je uključivao 10  terenskih izleta svake godine u neki dio Hrvatske. Obuhvatili smo od morske obale, riječne obale, planine, šume, ribnjake tako da smo pokušali  od 400 vrsta što je moguće više obuhvatiti. Inače tokom seoba zabilježeno je 160 vrsta. 

Ideja promocije je zaštita prirode, turističkih aktivnosti i edukacija. Ako nema prebrojavanja ptica, ne znamo da li broj pada ili raste. Amateri, promatrači ptica mogu jako pomoći znanstvenicima, jer njih nema dovoljno  da bi konstantno brojili i pratili.”

 Koliko Križevčani vole ptice, koliko ima ljubitelja?

“Ima ih, na predavanja je došlo 40-tak zainteresiranih ljudi , pa se na<dam da će i sada biti odaziv”.

Koje su vrste ptica na našem području?

“U gradu su, naravno, golubovi, vrapci, ali dolaze češljugari, zelenduri, vjetruše,

vrane, gavrani . Izvan grada ima djetlića, žuna ,fazana i tako. Rode i lastavice su otišle prije mjesec dana, a sada kreće zadnja vrsta koja prelijeće Hrvatsku, a to su ždralovi. Polijeću iz Baltika i idu za Tunis” – ispričao nam je Darko Podravec i pozvao građane da dođu promatrati ptice.  

Europski dani promatranja ptica već više od 20 godina pokreću stotine događanja na raznim mjestima širom kontinenta kada deseci tisuća promatrača sudjeluju u promatranju više stotina vrsta ptica čije se ukupne brojnosti izražavaju u milijunima. Prebrojavaju se i ptice i sudionici, a o rezultatima koordinatora za Europu izvještava se putem nacionalnih koordinatora. Svojim sudjelovanjem podupirete značaj Hrvatske u ovoj akciji, kao i promoviranje potrebe za zaštitom prirode.

BIOM ove godine u Križevcima organizira promatranje ptica pomoću durbina, dalekozora (ako imate svoj, ponesite ga) i knjižica-ključeva za prepoznavanje ptica. Okupljanje je u 9:00 sati u subotu 5.10.2019. na parkiralištu između Visokog gospodarskog učilišta i Učeničkog doma. Promatranjem bi smo obišli neposredni park i predio prema Ratarni do meteorološke postaje, što bi trajalo do 11:00 ili 12:00 sati, ovisno o interesu.

U slučaju lošeg vremena promatranje se otkazuje. (J.I.)