Ekskluzivan intervju s novom direktoricom Križevačke čokolaterije! Predstavljamo Alemku Lončar!
Posjetili smo novu direktoricu Križevačke čokolaterije „Hedone“. Ona je Zagrepčanka po imenu Alemka Lončar, a na ovo mjesto stigla je prije 10 dana, no kako smo uspjeli vidjeti i čuti, već se vrlo dobro snašla.
Na pitanje kako je stigla na ovo mjesto i je li zadovoljna zatečenom situacijom, gospođa Lončar nam je odgovorila:
Da je sve bilo posloženo kako treba, ne bi trebala nova direktorica. U svakom slučaju ima načina da se
sve napravi kako treba, ono što nije baš posloženo. Znam da su se ljudi koji nisu imali dovoljno
vremena i morali su se baviti sa stotinu drugih stvari istovremeno, te da jednostavno nisu stizali, a da bi sve
to funkcioniralo, treba se poraditi na organizaciji nekih stvari. Projekata je bilo jako puno i nije se sve stiglo napraviti. Upravni odbor Udruge osoba s invaliditetom Križevci donio je odluku gdje su tražili osobu koja bi bila
dovoljno zainteresirana za ovu priču i koja u tome vidi potencijal te da ima viziju što i kako dalje, što se može napraviti i da se ta firma konačno ponovo stavi na noge. Trenutno ništa od ovoga što radimo ne bi bilo moguće bez velikih ulaganja od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tvrtka koja zapošljava više od 40% osoba s invaliditetom i registrirana je kao Integrativna radionica ima pravo na ta sredstva. To je veliki plus za nas ovdje, jer
ovo je jedna specifična priča, vjerujem da ste o njoj već slušali, a meni je zapravo najzanimljiviji socijalni aspekt jer nekako imate više elana kad radite nešto što ima plemeniti cilj. Osobe koje gotovo
nitko ne bi zaposlio, zapravo ovdje dobivaju tu priliku i nama je cilj u skoroj budućnosti, dok opremimo novi pogon, zaposliti ih što je moguće više. Trenutno imamo devet osoba s invaliditetom zaposlenih, ali namjera je već sljedeće godine zaposliti barem još šest osoba. Cijeli projekt je dobro
zamišljen. Ja inače nisam fan svih državnih programa i kako funkcioniraju, većina ih je suviše komplicirana, no ovaj je sada po novom složen tako da funkcionira održivo. Imamo mogućnost suradnje s firmama koje su obveznici kvote, ali ne zapošljavaju osobe s invaliditetom, tako da moraju
plaćati određenu kvotu državi, odnosno u taj fond. To je iznos od 1150.00 kn mjesečno po osobi s posebnim potrebama koju su trebali zaposliti, a nisu, kada to, ako je firma veća pomnožite s dvanaest
mjeseci, to je puno novaca koje oni moraju dati na godišnjoj bazi, a za te novce zapravo mogu od nas kupiti i robu i uslugu nakon što sklope s nama ugovor o zamjenskoj kvoti.
To je velika prednost u našem poslovanju. Kao tvrtka na hrvatskom tržištu imamo tu veliku prednost, u odnosu na sve ostale koje se bore za svoje mjesto pod suncem, s ulaganjem u marketing i na sve moguće načine da bi dospjeli na tržište, treba puno raditi i razvijati se, a to pak traje. Mi trenutno
imamo veliku šansu da napravimo veliki posao, imamo vrijedne ljude koji rade bez pogovora, oni u pogonu kao i svi oni zaduženi za menadžment i administraciju, te Udrugu koja nam pomaže na sve načine.
Možete li nam reći što ste radili prije ovog posla?
Bila sam tehnički direktor u jednoj prehrambenoj tvornici koja je radila za izvoz, a to je bila
proizvodnja baklava.
Možete li nam reći nešto o trenutnom asortimanu i hoćete li nešto mijenjati?
Pa, Hedona je krenula kao jedna mala firma koja je imala u ponudi manje količine personaliziranih pakiranja, od pralina, čokoladica raznoraznih posipa, okusa i tako dalje i sad je nekako došlo vrijeme, s
obzirom na to da je i narasla do negdje skoro dvadeset zaposlenih, da se malo iskristalizira, da se proizvodi koji su više traženi poslože u neku stalnu ponudu. Mislim da ću ići u tom smjeru, da se ide
na veće ugovore s firmama za koje bismo proizvodili veće količine, gdje mi zapravo možemo vidjeti svoju računicu. Trenutno ima manje većih, a puno malih narudžbi tvrtki s kojima surađujemo, ja zapravo želim to sve okrenuti u drugom smjeru.
Tvrtka je do sada poslovala s malim dobitkom. Što se tiče novih proizvoda, mi imamo jak razvoj i podršku od naših dobavljača te smo otvoreni za opcije. Imamo u najavi dva ili tri nova proizvoda koja bi trebala krenuti u proizvodnju već sljedeće godine.
Odakle nabavljate sirovine i što s plasiranjem na tržište?
Najčešće od domaćih distributera, ali sirovina je uglavnom belgijska čokolada poznatih proizvođača
kao što su Belcolade i Barry Callebaut. Njihova čokolada je globalno tražena zbog kvalitete. Nadalje, s našim distributerima treba dogovoriti bolje cijene na bazi većih količina, a što se tiče plasiranja na
svjetsko tržište, to je nešto s čime imam iskustva, ali s proizvodom koji je nešto drugačiji. Treba ići kroz robne lance koji već postoje u Hrvatskoj. Ugovori koji se sklope s, recimo Lidlom u Hrvatskoj,
mogu se relativno jednostavno aplicirati, ukoliko oni pronađu računicu, na cijelu Europu, ako ne i šire.
Što mislite o svojim zaposlenicima?
Prvi dojam, najbolji dojam. Samo najbolje. Izuzetno su drage osobe. Vole raditi i nikada ne prigovaraju. Svi su međusobno povezani i to je zapravo jedna prekrasna slika, onako obiteljski i zato su mi odmah prirasli srcu.
Jeste li čuli i prije za Hedonu?
Iskreno, čula sam nedavno, prije nego što sam došla ovdje. Radila sam prije za privatnike kojima je glavni cilj novac, a kad sam stigla ovamo vidjela sam da to ovdje nije cilj, već nešto drugo i to je ta razlika koja me i privukla. Meni je ovo izazov i znam da ću ovdje dati 110 posto od sebe da to
postavim na stabilne noge te da sve funkcionira na najbolji mogući način.
Što nam možete reći, gdje se vidite za pet godina u ovoj priči? Imate li neku viziju?
Trenutno mogu govoriti samo za sljedeću godinu, ali stoga što je ona povezana s Natječajem koji je aktivan te sredstvima koja nam trebaju biti dodijeljena. U to je uključen projekt završetka i opremanja novog pogona koji je sad u izgradnji. Trenutno koristimo mali prostor u kojem je dosta
skučeno i iako se uspijeva puno napraviti, nije to to. No kao što sam rekla, započet je projekt u jednom od hangara koji se preuređuje u lijepu veliku tvornicu u kojoj će svi budući zaposlenici moći raditi u daleko boljim uvjetima i puno većim kapacitetom, gdje ćemo imati mjesta za ozbiljne strojeve i automatsko pakiranje, jer trenutno se sve radi ručno. To oduzima puno vremena. Voljela bih kada bismo mogli i u Zagrebu otvoriti ovakvu lijepu priču, posebno Choco bar, jer isti ovaj princip u Zagrebu bi vrlo dobro poslovao.
Što se tiče poslovanja s bivšim direktorom Hedone, gospođa Lončar izjavila je kako je bivši direktor ostao u tvrtki raditi kao komercijalist, te kako nema nikakve zle krvi.
Za ovo mjesto smatram da je potrebna svestrana osoba koja ima širu sliku, tko, što i gdje možemo napraviti, a treba imati i jaku volju i čvrstu ruku za motiviranje i vođenje ljudi kako bi sve to funkcioniralo- izjavila je Alemka Lončar za portal Radija Križevci.
Tekst: Š.V
Foto:H.S