Gradonačelnik Mario Rajn za portal Radija Križevci dao izjavu o nagradi za najbolje gradove

Križevci obranili titulu šampiona

Kao što smo javljali, na ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos donesene su dugoiščekivane odluke koje su  okončane završnim skupom u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Pobjednici u kategoriji gospodarstvo su Krk, Sveta Nedelja i Pula. 

Najbolji u kategoriji obrazovanje i demografija su Cres, Labin i Pazin.

Najbolji gradovi za život u zemlji su, pak, Krk, Poreč i Zagreb.

Kako piše Jutarnji.hr, nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u fondovima EU, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.
Dakle šampioni EU fondova su Ludbreg, Križevci i Zadar.

Smart-city nagrada otišla je u Grad Dubrovnik, a Grad Koprivnica osvojio je Eco-city nagradu.

Pazin je i među tri veća grada s najboljim pokazateljima omjera odgojitelja i djece u vrtiću, s omjerom 5,9 djece na odgajatelja, te iznosu porodiljne naknade, od 3878 kuna, po novorođenome. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.

 
Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. 

Po povratku u Križevce gradonačelnik Mario Rajn je za naš portal izjavio:

“Obranili smo titulu šampiona EU fondova. Dakle, nakon prošlogodišnje nagrade i ove godine po realnim pokazateljima izvršenja proračuna proglašeni smo najučinkovitijima i najboljima u toj kategoriji. Jako sam ponosan, ali to je prvenstveno rezultat kontinuiranog rada timova koji pripremaju EU fondove doslovce iz svih segmenata društva. Dakle, imamo projekte  koji se provode u smislu društvenih djelatnosti, socijalne skrbi, infrastrukture, novih tehnologija, naravno i zelenih tehnologija koje smo dosta u zadnje dvije godine afirmirali. Ono što me posebno raduje je da su svi moji kolege koji su dublje ušli u projektni pristup zaista već razvili i određenu reputaciju, da fondovi koje otvaramo nisu samo nacionalni nego je riječ i o centralno europskima, nanstvenoistraživačkim, iz programa Obzor 20-20 koji je utemeljen na znanstvenim istraživanjima . 

Vjerujem da ćemo i u slijedećoj godini imati itekako projekata, a ono što bih  htio naglasiti ove godine su specifičnosti i drago mi je da je po toj metodologiji. Naime, ove godine su u razmatranje uključene sve naše ustanove, proračunski korisnici, odnosno konsolidirani proračun, pa je dodatno došlo do izražaja i važnosti sve ono što naše ustanove rade. Tu je niz projekata  koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa i svi ostali. U svakom slučaju to je sve nagrada vrijednih ljudi koji su spremni projektno razmišljati i raditi za dobrobit svoga grada” – izjavio nam je gradonačelnik Mario Rajn. (J.I.)