Gradsko vijeće – pitanja i odgovori vijećnicima

Na sjednici Gradskog vijeća bilo je dosta pitanja vijećnika vezanih uz život i rad u Križevcima. Na neka od njih vijećnici su dobili odgovore, na druga će dobiti pisane odgovore.

Đuro Klopotan – Da li je Ivanec Križevački obuhvaćen mjerom Aglomeracije?
Da li se pripremila dokumentacija za izgradnju i asfaltiranje ceste Čabraji – Garić iz EU fondova?

Jadranka Stručić -Pitanje vezano za Zagorsku ulicu, da li je u planu uređenje Zagorske ulice, vezano za park u Gornjem gradu da li je u planu njegovo uređenje i ulica Petra Preradovića koja dosta neuredno izgleda. Grmlje mjesecima nije obrezivano, mislim da dosta loše izgleda prvenstveno jer je to strogi centar grada.

Ivica Švagelj – Moje pitanje se odnosi na Dječji vrtić Križevci, da li je istina da već više od mjesec dana nema ravnateljice , tko odgovara za 250-tero djece koja ga pohađaju?

Denis Maksić – Kakva je situacija s nastavkom gradnje sportske dvorane kod gornje škole jer znamo da je projekt započet i drugo pitanje se odnosi na javnu vatrogasnu postrojbu, čujemo da je zapovjednik po sili otišao u mirovinu, pa da li je po zakonu imenovan novi zapovjednik?

Darko Habdija – Pitanje što se tiče raspodjele sredstava za adaptaciju vatrogasnih domova u našem okružju. Čini mi se da nije adekvatna angažmanu pojedinih vatrogasnih društava sredstvima koje su dobili. Nisam protiv da bilo koje društvo ili selo dobije za adaptaciju domova, ali događa se da neka društva “spavaju” 20 godina, nisu aktivni i onda se aktiviraju. Dapače, treba im pomoći, ali i onima koji su tih proteklih 20 godina uredno služili ovoj zajednici nastupanjima na raznim natjecanjima, osvajanjim zavidnih mjesta da se i njima istom mjerom nadoknadi zahvalnost što su sve te godine bili aktivni.

Stjepan Peršin – Čujemo da djeca u gradu nemaju mjesta u našim dječjim vrtićima. Navodno da se dugo čeka, voditi brigu moramo, grad smo prijatelj djece.

Mato Devčić – Kakav je plan i dokle se došlo s idejnim rješenjem sportskog centra Križevci, područje stadiona, pomoćnog igrališta, spominje se atletska staza .
Obzirom da su Križevci grad povijesti i kulture i križevačkih štatuta, da smo debelo zagazili u 8. stoljeće postojanja, da smo na rubu hrvatske metropole, a dolazi nam nova europska omotnica, na koji način gradonačelnik sa svojom administracijom priprema ovaj grad za taj veliki novi izazov?

Odgovore vijećnicima dao je gradonačelnik Mario Rajn:

“Gradski vrtić Križevci ima zamjenu za ravnateljicu, dopustite da svaki djelatnik pa tako i odgovorne osobe imaju pravo na bolovanje. Ravnateljica je na bolovanju, a sukladno statutu ima osoba koja je mijenja. Tamo se sve odvija normalnim tokom uključujući i projekt koji imamo.

Što se tiče nastavka gradnje sportske dvorane , ne znam kakav je to nastavak kad ništa nije započeto. Projekt koji je isprojektiran je uvjerljivo megalomanski, ne može se financirati investicija preko 45 milijuna kuna sa, po našim procjenama, nepotrebnim dodatnim sadržajima. U ovom trenutku je natječaj za projektnu dokumentaciju nove dvorane koju ćemo slijedeće godine izgraditi. Ta će dvorana biti školsko-sportska dvorana koja odgovara potrebama škole s dodatnim sadržajima koji uključuju učionicu i kabinet.

Što se tiče Javne vatrogasne postrojbe, natječaj ide ovaj tjedan van. Kao što dozvolite ljudima da imaju pravo na bolovanje, imaju pravo i na redovni odlazak u mirovinu.

Najavljivali smo na svakoj skupštini da se ušlo u trogodišnji program i jasno je da ne mogu svi prvu godinu dobiti. A sad pitanje zasluga, htio bih samo razjasniti što su ulaganja, a što su zahvale. Oni DVD-ovi, pojedinci, grupe koji ostvaruju iznimne rezultate zaista nastojimo adekvatno i nagraditi i upriličiti prijem. Što se tiče ulaganja, zaista smo u prvoj godini odabrali neko društvo upravo zato što su se skupili mladi ljudi da dobiju podstrek i tih 20 godina što su bili neaktivni, da ne ostane još 20 godina. Svjedoci smo negativne demografije, a pogotovo u ruralnim naseljima.

Čestitam kolegi Poljaku na vrtiću u Svetom Petru Orehovcu kao ostalim kolegama u našem bližem okruženju. Mjera na koju su se javile općine je bila mjera za naselja ispod 10.000 stanovnika. Mi smo iz iste mjere dobili projekt rekonstrukcije doma u Carevdaru. Istovremeno ću naglasiti kako u našim vrtićima na području grada ima značajan broj djece s područja okolnih općina za koje očekujemo i radujemo se izgradnji novih kapaciteta u okolnim općinama da će upravo njihovi mještani tamo pronaći smještaj za svoju djecu.
Ono što se tiče naše liste čekanja, pristupili smo izgradnji projekta proširenja našeg gradskog vrtića Krtiževci, a i ovim putem još jednom pozivam sve privatne subjekte, kao što smo i odmah nakon liste čekanja raspisali javni poziv, da smo voljni sufinancirati sav smještaj u privatnim vrtićima. Apeliram, ukoliko ima privatne inicijative, Grad će to pratiti i uvrstiti u svoj program predškolskog odgoja.

Za sportski centar nema nikakvog idejnog rješenja, postoji rješenje prijavljeno na program prekogranične suradnje gdje smo prošli prvu fazu administrativne provjere i očekujemo rezultate kvalitete. Dakle, daleko smo mi od idejnog rješenja i slijedimo program.

Što se tiče nove omotnice programskog razdoblja, Grad Križevci u slijedećoj godini priprema strategiju za naredno razdoblje i vrlo rado ćemo je uskladiti sa smjernicama za novo programsko razdoblje jednom kad te smjernice budu definirane. U ovom trenutku tako nešto ne postoji. Kad dobijemo smjernice za novo programsko razdoblje , adekvatno ćemo postupiti. Ono što su pojedini ministri isticali, mi smo uvažili i već pripremamo određene programe. Jedno od jačih obrazloženja takvih područja je višestruko značajno je investicija u sigurnost gradova i to smatramo maksimalno ozbiljnom temom. U tom smislu radimo i s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom i našom Policijskom
postajom” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn. (J.I.)