Hvala darivateljima na plemenitosti!” – Gradonačelnik Mario Rajn upriličio prijem za dobrovoljne darivatelje krvi u povodu Dana darivatelja krvi, 25. listopada

Povodom Dana darivatelja krvi gradonačelnik Križevaca Mario Rajn jučer , na sam Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, upriličio je prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje na kojem su im uručena priznanja i zahvalnice u znak zahvalnosti za darovanu krv, izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku.
Pozdravila ih je najprije i čestitke uputila potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trakoštanec koja je kazala da je u Hrvatskoj registrirano 94 000 darivatelja krvi:
“I vi ste dio te velike humane zajednice. Svojim nesebičnim darivanjem krvi pokazujete plemenitost i činite velika djela. Oni kojima ste spasili život bit će vam vječno zahvalni. Zaslužni ste da se mnogim obiteljima vratio osmjeh na lice i to vas sigurno ispunjava srećom i zadovoljstvom. Svojim postupcima činite velika djela i pokazujete kako bismo se svi trebali odnositi jedni prema drugima. Hvala vam za svako darivanje jer to je plemenitost, dobrota i humanost na djelu”.

U ime Koprivničko-križevačke županije čestitke je uputio pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec :

“Drago mi je da smo se okupili da obilježimo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. To je jedna velika zajednica ljudi koji rade humani posao na dva osnovna principa, a to je anonimnost i dobrovoljnost. Za vaš čin koji spašava živote ne očekujete ništa zauzvrat i to je onaj najljepši dio tog davanja jer čovjek zna da je nekome pomogao. S obzirom na broj darivatelja, na to koliko puta dajemo krv, naša županijska organizacija Crvenog križa, čiji ste vi dio, je u vrhu Hrvatske. Možemo se ponositi da smo na broj stanovnika i na 1000 davatelja najbrojnija u postotku organizacija sa najvećim brojem davanja tijekom godine, a tome ste i vi doprinijeli svojim dobrovoljnim darivanjem” – kazao je Darko Masnec.

Darivateljima krvi koji daju dio sebe za spas oboljelih i unesrećenih zahvalio je i čestitao njihov dan gradonačelnik Mario Rajn riječima:

“Osim riječi HVALA, zaista vrlo je malo toga što se može od srca reći vama. Čuli ste, anonimnost je ono što vas svakako krasi. Vi ne tražite nikakve posebne časti za svoja dobra i plemenita djela, ali ipak mislim da je lijepa prilika da vam zahvalimo od srca, da onima koji su jubilarno ove godine ispunili određene brojke uručimo određene zahvale. Posebno me raduje da imamo prigodne riječi hvale za one koji su prvi puta dali krv. One koji ulaze u zajednicu darivatelja krvi vrijedno je osvješćivati, vrijedno je među našim mladima isticati koliko je zaista plemenitosti u svakoj dozi darovane krvi. Čestitam vam od srca Dan dobrovoljnih darivatelja krvi! – zahvalio je gradonačelnik Mario Rajn i uputio čestitke.

Dobitnici priznanja povodom Dana darivatelja krvi su:

40 davanja – muški – zahvalnica i značka sa brojem davanja

  1. BOŽIDAR BANEKOVIĆ
  2. STJEPAN BUDINSKI
  3. ZDRAVKO MARTINČEVIĆ
  4. SANDRO NOVOSEL
  5. SAŠA ĐURĐEVIĆ
  6. DAMIR POSAVEC
  7. RENATO HADROVIĆ
  8. TOMISLAV TRNINIĆ
    35 davanja žene – zahvalnica i brončani znak priznanja
  9. LJUBICA ŠIMUNČIĆ
    50 davanja muški-zahvalnica i brončani znak priznanja
  10. TOMISLAV BOGDANOVIĆ
  11. DRAŽEN IŠTVANOVIĆ
  12. TOMISLAV KEŠER
  13. ZVONIMIR MESIĆ
  14. GORAN ŠATVAR
  15. DANIJEL POTOČKI
  16. VINKO PALATINUŠ
  17. MARIO HASANEC
  18. ELVIS JASEK
  19. JOSIP ČEPEK
  20. MIROSLAV HARČA
  21. ROMAN LUKAČIĆ
    75 davanja muški – zahvalnica i srebrni znak priznanja
  22. MLADEN JUREŠIĆ
  23. MILENKO BRKIĆ
  24. JOSIP BRATKOVIĆ
    100 davanja muški- zahvalnica i zlatni znak priznanja
  25. IVICA BERMANEC

Kao posebnu zahvalu u znak pažnje onima koji su po prvi puta dali krv, u nadi da će to biti poticaj mladima da i dalje nastave darivati najvrjedniji dio sebe, na svečanosti su zahvalnice za prvo davanje primili Emina Baričević, Estera Trešek, Tomislav Belušić i Karla Ruganec.
Također su posebna priznanja primile Mira Berend i Katica Tukša, supruge preminulih darivatelja krvi Vladimira Berenda i Franje Tukše.

Vladimir Berend i Franjo Tukša odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović posmrtno su odlikovani Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Na kraju se obratio u ime darivatelja Ivica Bermanec koji je krv dao 100 puta, zahvalio na prijemu i poželio ostalim darivateljima da što prije dođu do brojke 100. Pozvao je i sve ostale koji se do sada nisu uključili da se uključe u veliku, humanu obitelj darivatelja krvi. Svečanoj dodjeli prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović.
Čestitke svim dobrovoljnim darivateljima i zahvala na njihovoj humanosti! (J.I.)