Križevci postali član mreže Kreativni gradovi Hrvatske

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn potpisao je danas (9.10.2019.) Povelju kojom su Križevci postali član mreže Kreativni gradovi Hrvatske.
Kreativni gradovi Hrvatske su inovativna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica te stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja.


Gradonačelnik Mario Rajn kazao je:
“U svim nastojanjima kako želimo biti grad budućnosti i usmjerenosti na neke nove i modele industrije, ovo je svakako iskorak u tom smjeru. Mi ćemo dati sve naše napore, entuzijazam, volju da budemo vrlo aktivni dionici mreže i da implementiramo mnoge modele u našu zajednicu, a istovremeno bi voljeli imati podršku i razmjenu dobrih iskustava”.

Ugovor je potpisala i predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović i kazala:


“Mreža kreativnih gradova Hrvatske postoji već dvije godine i razvija se i van očekivanja. Ima nas već 30, a razlog zašto se osnovala je zato što većina kreativnih kulturnih industrija se nalazi u gradovima i oni su ti nositelji kreativnih kulturnih industrija. Mi u Hrvatskoj smo bolji od Europe, jer kreativna kulturna industrija je druga po udjelu u BDP-u i ima u cijeloj kreativnoj ekonomiji 124.000 zaposlenih što broji 8,9 posto ukupno zaposlenih ljudi u Hrvatskoj. Hrvatska je premrežena različitim kulturama i kao takva ima nevjerojatno bogatstvo i kreativne kulturne industrije mogle bi nadograditi i stvoriti dodanu vrijednost i turizmu, ali i svim ostalim gospodarskim granama. Zato je iznimno važno da se što više gradova uključi” -rekla je Ivana Nikolić Popović.

Obratio se u ime Udruge gradova Goran Kauzlarić;


“Od 128 hrvatskih gradova, njih 125 je uključeno u Udrugu gradova. To je mjesto interakcije gdje se svi upravni procesi lokalne samouprave objedinjuju na razini gradova. Ovo je još jedna nova grana u toj djelatnosti “.

Na pitanje što Križevci mogu ponuditi i što dobivaju ovime, gradonačelnik Mario Rajn je kazao:


“Naš grad donosi s onog kulturnog aspekta ogromnu baštinu i činjenicu da smo stari kraljevski grad sa mnogim povijesnim aspektima. To je onaj dio kulture koji želimo brendirati. Kroz Razvojni centar i tehnološki park imamo već naznake razvoja kreativnih industrija, pa tamo očekujem i aktivniji život kreativnih industrija. Imamo tamo pripremljene prostore i urede, možda nismo to nazvali kreativni inkubator kao drugi gradovi, ali postoji mjesto gdje se može itekako razvijati kreativna industrija. U slijedećim fazama volio bih vidjeti i neke nove infrastrukturne zahvate koji će biti upravo dom kreativnim industrijama” – istakao je gradonačelnik Mario Rajn.

Potpisivanju povelje prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.(J.I.)