KUD “Prigorje” na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Već tradicionalni 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture posljednja dva vikenda u listopadu predstavljala su najuspješnije folkloraše iz 13 hrvatskih županija. Dana 19. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu predstavile su se odabrane točke u kategoriji koreografiranog folklora, dok su ljepotu izvorne folklorne baštine skupine prikazali na pozornici Rafinerijskog doma u Sisku 26. listopada.
Na Susretu su se predstavila kulturno-umjetnička društva i ansambli iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke (KUD Prigorje Križevci), Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Karlovačke, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Kao gosti programa nastupili su neki od najuspješnijih dječjih folklornih ansambala sa 16. Festivala dječjeg folklora u Kutini, kao i gosti iz Slovenije (FS “Klas” Horjul) i Bosne i Hercegovine (HKUD “Hercegovac” Široki Brijeg i HKUD “Zora” Struge-Gorica).

“KUD “Prigorje” Križevci je u subotu 26.10. sudjelovalo na državnoj smotri izvornog folklora u Sisku, kao najbolja skupina naše županije.
Skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborile nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera.
KUD “PRIGORJE”, Križevci ponosno je predstavljao Koprivničko-križevačku županiju, svoj Grad Križevce, kao najbolja izvorna skupina u 2019. godini u našoj Županiji, sa scenskim prikazom koji smo nazvali “NA GMAJDI”
(Križevačko prigorje, seljani se okupljaju na zajedničkoj livadi
gdje se napasa stoka i tera perad na pašu – Lijepo pjeva volar kod volova, Jeden kumek bogati, Tropača, Birano kolo, Ivekov drmeš)”- poručuju iz KUD-a “Prigorje”.

Izvor: Franjo Hoić
šv/radiokrizevci.hr