Novi rekord- Hrvatsku ove godine posjetilo 5% više turista nego prošle godine

U 2018. godini 19.719.329 milijuna turista posjetilo je Hrvatsku, ovo je novi rekord po dolascima u godini u hrvatskoj turističkoj povijesti.
Taj je rekord srušen 25. listopada 2019. godine, pošto je Hrvatska turistička zajednica izvijestila da je Hrvatsku do sada posjetilo 19.722.582 turista, što je 5% više nego u istom razdoblju prošle godine.

„Činjenica da smo premašili turistički promet više od dva mjeseca ranije nego cijele prošle godine izvrstan je rezultat za hrvatski turizam i jasna potvrda da je ova turistička godina, unatoč svim izazovima, bila sjajna za cijeli hrvatski turistički sektor. Optimistični smo za 2020. godinu, što će također biti zahtjevno, a naš primarni cilj bit će zadržati konkurentni položaj Hrvatske u Europi, kao i dalje pozicioniranje na novim udaljenim tržištima “, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić je rekao da je listopad također velik i sa 10% rasta u odnosu na prošlu godinu, potvrđujući Hrvatsku kao destinaciju koja nudi više od sunca i mora.

Tako debelo ove godine najviše noćenja je došlo iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije.
Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Medulin, Umag, Vir i Mali Lošinj najpopularnija su odredišta u 2019. godini. Najviše noćenja zabilježeno je u privatnom smještaju (38,8 milijuna), a slijede hoteli (24,4 milijuna) i kampovi (18,8 milijuna).

Izvor: HTZ