Odgovor policije na naš upit

Temeljem upita nekih naših slušatelja – čitatelja postavili smo upit PU Koprivničko – križevačke koji prenosimo:

 Tragom upita naših slušatelja i čitatelja, molili bismo vas za pomoć. 

Navodno u selima oko Križevaca postoji puno neregistriranih traktora, koji voze neosvijetljeni po noći, te tako izazivaju veliku opasnost za sigurnost prometa. 

Upit – Što policija poduzima glede toga i namjerava li se ozbiljnije pozabaviti time?

Odgovor PU prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici su u prvih devet mjeseci ove godine prilikom nadzora prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke sankcionirali 15 vozača radi upravljanja neregistriranim traktorima ili traktorima za koje je isteklo važenje prometne dozvole sukladno članku 238. stavak 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega su policijski službenici Policijske postaje Križevci sankcionirali tri ovakva prekršaja.

Policijski službenici su osam vozača traktora sankcionirali zbog upravljanja vozilima kod kojih su utvrđeni opasni nedostaci, kao što je upravljanje traktorom na kojem su neispravna svjetla noću, sukladno članku 236. stavak 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Na području PP Križevci policijski službenici nisu zatekli tehničke neispravne traktore u prometu na cestama.

Za vozače koji upravljaju traktorima i radnim strojevima koji nisu registrirani ili za koje je isteklo važenje prometne dozvole predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, dok je za vozače koji upravljaju vozilima kod kojih je utvrđen opasan tehnički nedostatak predviđena novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna.

Valja naglasiti kako je broj neregistriranih i tehnički neispravnih traktora na prometnicama PU koprivničko-križevačke, pa tako i na području koje pokriva PP Križevci, u odnosu na nekoliko prethodnih godina smanjen. Istovremeno, u prometu je zamjetno povećanje broja novijih traktora, koji su tehnički ispravni, registrirani i osigurani.

Policijski službenici svakog vozača kojeg zateknu da upravlja motornim vozilom koje nije registrirano, za koje je isteklo važenje prometne dozvole ili koje je tehnički neispravno, sankcioniraju sukladno važećim zakonskim propisima, pri čemu nadzor traktora vrše primarno u ruralnim sredinama te poglavito u sajmene dane, na prilaznim pravcima gradovima. Povećana kontrola ove kategorije vozila i vozača vrši se u sezonama poljoprivrednih radova koji su najizraženiji u proljeće i jesen.