Otvorena fotonaponska elektrana na Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”

U okviru 6. Energetskih dana Grada Križevaca u petak navečer (4.10.2019.) uz otvorenje fotonaponske elektrane na Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” građani su mogli više čuti o ovom projektu.

“Preseljenjem knjižnice u obnovljeni prostor na Trgu sv. Florijana stvorili su se uvjeti ugradnje fotonaponske elektrane snage 30 kW što dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu, optimizaciju lokalnih energetskih sustava i uštedu te racionalizaciju sredstava. Time knjižnica postaje dio samoodrživog kvarta budućnosti. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za struju, a više će prihoda ostati raspoloživo za ulaganje u nabavu knjižnične građe i razvoj knjižnice” – kazala je knjižničarka Martina Majdak u ime ravnateljice Marijane Janeš Žulj koja je upravo u to vrijeme sudjelovala na Savjetovanju za narodne knjižnice Republike Hrvatske na Plitvicama gdje je održala izlaganje na temu “Prva sunčana knjižnica: izgradnja fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci i tako predstavila projekt široj knjižničnoj javnosti s pozivom da se i druge knjižnice i njihove lokalne zajednice priključe stvaranju energetski samoodrživih kvartova budućnosti.

Knjižničari su zahvalili Gradu Križevcima i Zelenoj energetskoj zadruzi , ZEZinvest platformi, a posebno svim ulagačima što su prepoznali mogućnost nastavka projekta sunčanih krovova upravo na izgradnji fotonaponske elektrane na krovu križevačke Knjižnice.

Knjižnica će i dalje putem literature, radionica, tribina, filmskih projekcija, izložbi i drugih programa te vlastitim primjerom promicati uporabu obnovljivih izvora energije, energetske održivosti, nužnosti niskoenergetske i zelene gradnje, racionalnog korištenja energije u neposrednoj potrošnji te održivog razvoja “Zelenog grada”.

U ime Grada Križevaca čestitke na učinjenom izrazio je, te ukazao na značaj energetske održivosti, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Boris Pavlin i Sanela Mikulčić iz Zelene energetske zadruge istakli su da je cilj povezati tehnologiju sa društvom kroz osnivanje energetske zajednice. Lokalno stanovništvo moglo bi se povezati kroz udrugu ulagača u obnovljive izvore energije i baviti pitanjima projekata povezanih s obnovljivim izvorima energije i obnovljivim razvojem ideja. Tako bi inicijativa dolazila od samih građana, a Zelena energetska zadruga dala bi podršku oko osnivanja udruge, u budućnosti možda i zadruge Križevčana i savjetovanja oko provedbe budućih projekata, istakao je Boris Pavlin. Ukoliko dođe do njenog osnivanja, bila bi to prva energetska zajednica građana u Hrvatskoj. (J.I.)