Ozren Bogdanović – Srebrni HPD-ovci ponos Križevaca – grada glazbe

Već smo pisali da je Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca osvojilo srebrnu plaketu na 52. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Pojedinosti o tome,  sa željom da podijeli svoje dojmove i radost čitateljima portala Radija Križevci, iznosi dirigent i voditelj zbora Ozren Bogdanović:

“Tradicionalno već 52 godine Hrvatski sabor kulture organizira Državni susret hrvatskih pjevačkih zborova. Posljednje četiri godine održava se u Rovinju. Nastupili smo na ovogodišnjoj smotri i ovjenčali se srebrnom plaketom što je za nas veliki i lijep uspjeh.” 

HPD “Kalnik” spada u sam vrh zborskog pjevanja u Hrvatskoj, a to je i sada potvrđeno ovim srebrom?

“To se i sad vidi. Svi koji smo dobili srebrnu plaketu vrlo smo blizu, od pola do boda i pol razlike. Nijanse su odlučivale, a bilo je i ocjenjivanje strožije nego inače. Nikada, naime, nije bilo manje zborova nego sada. Bilo je ove godine samo 13 zborova dok se znalo i do 20 puštati na državnu smotru. Maksimalno smo se približili zborovima koji su dobivali zlatne plakete i to nam je potvrda da smo i dalje u samom vrhu hrvatskog zborskog amaterizma. Zlatne plakete su dobili veliki masovni zborovi mladih. Primjerice, to je zbor Filozofskog fakulteta  gdje pjeva više od 50 mladih ljudi koji imaju, u najmanju ruku, srednju glazbenu školu. 

Mi smo 30-tak građana grada Križevaca koji i imaju glazbenu školu, a neki i nemaju. Raspon godina je od 20-tak do 60-tak godina. I to moramo uzeti u obzir  i kad sve zajedno zbrojimo, mi smo zaista osvojili veliki uspjeh.”

S kojim repertoarom ste nastupili?

“Nastupili smo sa tri skladbe u natjecateljskom dijelu programa: Cantate Domino – Hans Leo Hassler, Veličit Adalberta Markovića koji je i počasni građanin Križevaca jer je puno pisao praizvedbi i za HPD “Kalnik” i  Tamburaški orkestar Glazbene škole “Alberta Štrige” te Napitnica – pjesma i ples IV hrvatskog skladatelja na istarski melos pisana Slavka Zlatića. Poslije toga se išlo na glavni rovinjski trg na kojem se zborovi predstavljaju publici i turistima. Tamo smo zapjevali pjesmu Zdravka Čolića “Ti si mi u krvi” da bude malo u revijalnijem tonu, zatim makedonsku narodnu pjesmu “Jovano, Jovanke”  i pjesmu “Naše malo misto” iz istoimene serije. Sve tri pjesme su u mojoj obradi i moram reći da smo oduševili publiku sa izborom pjesama, pa su nas pjevači tražili note jer bi i oni to htjeli izvoditi. Slijedeći dan, prije samog proglašenja smo pjevali pjesmu iz animiranog filma “Kralj lavova” “Hakuna Matata” gdje su nas pratili naši Križevčani Jelena Stanković na klaviru i Lovro Baričevića i David Konfic na udaraljkama, te Luka Ožanić na gitari.  Prije samog natjecanja je pravilo da svi zborovi pod dirigentskim vodstvom članova žirija pjevaju 2-3 pjesme u iščekivanja rezultata. Član žirija Luka Vukšić dirigirao je poznati “Zbor Židova” iz Verdijeve opere “Nabucco” , Bogdan Đaković “Cesaricu” u mojoj obradi tako da smo mi Križevčani predvodili pjevanje i sviranje, a više od 500 pjevača koji su sudjelovali su to pjevali. Na to smo ponosni. “

Ozren ističe da su Križevci grad glazbe i da publika voli klasičnu glazbu koja se predstavlja na godišnjem koncertu.  Međutim, jedan koncert godišnje uvijek HPD upriliči u revijalnijem, opuštenijem tonu:

“Tako smo imali pjesme  iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli”, rock koncert, balade i šlagere, filmsku glazbu, a što će biti slijedeća tema još ne znamo, niti ćemo otkrivati jer ima više tema. To će biti u travnju kad se obilježava Dan grada i stignemo još neko vrijeme razmišljati o tome”. – kaže Ozren.

Slijedeće godine Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” obilježava 120-tu obljetnicu postojanja, najavljuje Ozren:

“Mislimo da publiku svakako treba vratiti HPD-u “Kalnik” kao što je to bilo dok je to bila jedna od rijetkih udruga u gradu, jedini pjevački zbor i da HPD “Kalnik” nakon toliko godina zaslužuje da na njegovim nastupima

dvorana bude prepuna” – rekao nam je Ozren Bogdanović. (J.I.)

Foto: O. B. , H.S.