Pita od jabuka- prava jesenska poslastica

Pita od jabuka prava je jesenska slastica koju svi peku na veliko. Neka tjesta su stvarno suha, a neka se tope u ustima. Upravo takav recept vam donosimo. 

Sastojci:

Sastojci za tijesto

300 oštrog brašna

150 g masti

3 pune žlice šećera

prstohvat soli

2 žlice vrhnja

2 žumanjka

1   vanil šećer njega ne morate staviti ako ne želite

1 limun

Sastojci za nadjev za od jabuka

oko 600 g naribanih jabuka otprilike 1 kg cijelih

šećera po želji nekoliko žlica

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno prstima, zatim dodajte koricu i sok 1 limuna, te ostale sastojke. Zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok vam se sve ne spoji, nebi smjeli predugo jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti. Tijesto bi se trebalo moći lijepo zamijesiti, bez da puca i raspada se. No, kako je svako brašno drugačije, ukoliko vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili čak i mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.

Tijesto prepolovite na 2 dijela, ja si izvažem da mi svaki dio bude isti.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili vrećicu i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Jabuke ogulite (ali i ne morate) i naribajte ih po želji, možete pola naribati na sitnu rendu, pola na krupnu rendu, možete ih naribati na ploškice, kako volite. Ja sam pola sitno, pola krupno. Jabuke stavite u cjediljku i ostavite kojih 10-15 minuta da puste sok. Kada su pustile sok, malo ih još rukama ocijedite, ja svojima nisam skroz iscjedila sok da budu suhe kao papir, pa da znate.

Iscjeđenim jabukama dodajte oko 4 žlice šećera, možete im dodati i 1 vanil šećer, cimet. Zavisi kako volite, najbolje probajte smjesu pa vidite dali vam odgovaraju okusi.

Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.

Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si 2 masna papira tih dimenzija.

Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, jedan dio tijesta razvaljajte na jedan masni papir, drugi dio na drugi. Kod valjanja si slobodno malo pobrašnite tijesto odozgora da vam se nebi ljepilo za valjak.

Premjestite jedno tijesto zajedno s papirom u tepsiju. Ukoliko ćete raditi kao bake, tada tepsiju odmah stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite to prvo tijesto do pola.

Izvadite ga van, na tijesto stavite nadjev, poravnajte, malo stisnite. Prebacite ono drugo razvaljano tijesto pomoću papira, kada ste tijesto staviti na pitu, lagano odrstranite papir za pečenje. Izbockajte pitu vilicom i vratite ju u pećnicu da se dalje peče. Kada se počne rumeniti gotova je, trebat će joj još oko 30 minuta. Zavisi od pećnice.

Ukoliko ne želite peći prvo tijesto do pola, tada odmah na sirovo tijesto stavite nadjev, prekrijte drugim tijestom, izbockajte pitu i stavite ju peći dok ne porumeni.

Izvor: Coolinarka