Pjesmom i plesom slavio se 10. rođendan KUD-a “Prigorec”

“Peteranjski spomenjaki” – koncert uz 10 godina KUD-a “Prigorec” Sveti Petar Orehovec

Velika dvorana Hrvatskog doma u Križevcima u subotu navečer bila je ispunjena gledateljima te se još jednom pokazalo da se njeguje tradicijska baština ovoga kraja. Pridonose tome i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Prigorec” iz Svetog Petra Orehovca koji su ovom prilikom, zajedno sa svojim gostima i oduševljenom publikom, proslavili 10 godina postojanja i njegovanja baštine svog kraja.
Prisutne je pozdravio predsjednik KUD-a “Prigorec” i osnivač društva Antun Petric koji je istakao da društvo djeluje 10 godina i okuplja zaljubljenike u glazbu i ples, tradicijsku kulturu, i starije i mlađe stanovnike te su njihovi nastupi vrlo zapaženi ne samo u ovom kraju, nego i na mnogim manifestacijama u županiji i Hrvatskoj. Između ostalog, predstavljali su Koprivničko-križevačku županiju na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Na subotnjem, rođendanskom koncertu uz samog domaćina, KUD “Prigorec” Sveti Petar Orehovec, nastupili su i njihovi gosti: KUD “Elizabeta” iz Jalžabeta sa pjesmama i plesovima općine Jalžabet, poseban gost večeri Stjepan Večković, glazbenik, solist na tradicijskim glazbalima u ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO sa suprugom Kristinom, mlada pjevačica Ivona Mrazović te KUD “Bratinečko srce” iz Bratine, Pisarovina.

KUD “Prigorec” Sveti Petar Orehovec prikazao je izvorne plesove i pjesme s područja svoje općine, pjesme i plesove Posavine, pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca, Slavonije te pjesme i plesove zapadnog brodskog Posavlja.

Publika je izvođače nagradila velikim pljeskom te se još jednom pokazalo
da je važno sačuvati običaje svog kraja za buduće generacije. (J.I.)