Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn održali konferenciju za medije : Nije točno da smo prekršili Zakon o javnoj samoupravi 

U Maloj vijećnici Grada Križevaca održana je danas konferencija za medije vezana uz objave Hrvatske demokršćanske stranke o navodnim kršenjima Zakona od strane gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća zbog skidanja s dnevnog reda prijedloga o financiranju troškova nabave dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović obratio se povodom 19. sjednice Gradskog vijeća koju je sazvao gradonačelnik za 21.10.2019. u 18 sati:

“Točno je da su vijećnici HDS-a i HDZ-a zatražili izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća s točkom Odluka o financiranju troškova nabave dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola na području grada Križevaca u šk. God. 2019/2020. Točno je da sam ja kao predsjednik Gradskog vijeća na 18. sjednicu koja je bila  održana 11. rujna uvrstio tu točku na dnevni red, ali isto tako činjenica je da je većina u Gradskom vijeću , odnosno nas 13 vijećnika na prijedlog gradonačelnika maknulo tu točku s dnevnog reda sjednice zbog unaprijed obrazloženih i argumentiranih razloga koje ja danas neću spominjati niti to planiram. 

Nije točno da smo gradonačelnik i ja prekršili Zakon o lokalnoj samoupravi. U tom zakonu konkretno Glava 5 nazivom Tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica područne/regionalne samouprave točka 1 Predstavničko tijelo govori od članka 27. pa sve do zaključno sa člankom 38 o predstavničkom tijelu, odnosno o Gradskom vijeću. Nigdje u tih 11 članaka niti jednom jedinom riječju se ne može nitko pozvati na kršenje istog zakona od strane gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća jer zakon uopće ne govori o  dnevnom redu i uvrštavanju prijedloga na isti. To ne regulira zakon već poslovnik o radu Gradskog vijeća. Pravo je vijećničke većine da odlučuje o dnevnom redu, zato se i zove većina.

Gradonačelnik kao izvršno tijelo sa svojim zamjenicima i djelomično ja kao predsjednik predstavničkog tijela diktiramo tempo i smjer kojim će ovaj grad ići. Ako se netko nakon 2,5 godine s tim ne može pomiriti, onda je meni zbog toga jako žao, ali bit će kroz 1,5 godinu izbori i birači će reći svoje.   

Isto tako točno je da je 30.9.2019. primljen zahtjev na gradonačelnika da sazove sjednicu Gradskog vijeća iako ja nisam prekršio zakon niti bilo koji drugi akt. Na prijedlog jedne trećine vijećnika sam sazvao sjednicu Gradskog vijeća i uvrstio taj prijedlog na dnevni red. Za ponovljenim zahtjevom nije bilo potrebe jer se time zaobilazi  čl. 50 stavak 2 Poslovnika koji govori o tome da ako Gradsko vijeće skine prijedlog odluke sa dnevnog reda, isti se može ponovo staviti na dnevni red tek istekom 3 mjeseca i to samo ako Gradsko vijeće odluči da se takav prijedlog uvrsti . Bitno je naglasiti da u odredbama i poslovnika i zakona se govori samo o obvezi sazivanja sjednice , uvrštavanja prijedloga na dnevni red, a nigdje nije regulirana obveza rasprave.  

Ovdje se dosta puta spominje da smo gradonačelnik i ja prekršili zakon, makar nije navedeno koju konkretno odredbu jer se ništa i nije moglo navesti i da nam to nije prvi puta.  Bilo bi dobro navesti kad točno i koje točno zakone smo gradonačelnik i ja prekršili, a ne ovako paušalno navoditi” – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.  

“Molim tu gospodu da prestanu silovati javnost sa već prožvakanim temama, a i koristiti resurse i gradskih službi i grada za isti . Bilo bi bolje da se okrenu konstruktivnom ponašanju i da razgovaramo i raspravljamo o temama koje su od bitnog značaja za grad, ali i njegovo redovno funkcioniranje. Po meni ovo je već drugi puta da se na račun naše djece pokušavaju sakupljati politički poeni” – dodao je Marko Katanović.

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako u ovom trenutku, na današnji dan križevačka djeca, djeca  iz ove i još nekoliko županija nisu na nastavi zato što traje štrajk kojem se u ovom trenutku ne nazire kraj. 

“Naši pedagoški djelatnici su zapostavljeni i zanemareni. Zaista je vrijeme da se ozbiljno počnemo zapitati, prvenstveno mi izabrani dužnosnici, ali i predstavnici u predstavničkim tijelima koji su to naši javni interesi, odnosno koji su interesi zbog kojih građani nas biraju i očekuju određene akcije. Kupovanje jednokratnih materijala za određeni segment građana ne predstavlja javni interes za cijelu zajednicu  gdje svi mogu imati benefite. Istovremeno, ono što predstavlja obvezu JLS, ali u prvom segmentu Vlade RH se stavlja po strani i onda se maže građanima oči sa populističkim potezima.

Razgovarati o kupovini nastavnih  materijala dok se nastavni proces ne odvija, dok se tome ne nadzire kraj, ne da je bespredmetno, nego do neke mjere i ludo. Stalno apostrofirati temu koja je već prožvakana i mi smo već praktički skoro 2 mjeseca u obrazovnom procesu i susrećemo se s problemima da pedagoški djelatnici ne mogu normalno raditi jer im nisu osigurani osnovni materijalni uvjeti, prvenstveno za vlastiti život i profesionalno djelovanje,  razgovarati u tom istom trenutku o jednokratnim materijalima ne vidim smisla. To ću ponoviti i na sjednici Gradskog vijeća. Pozivam prvenstveno sve one državne dužnosnike, ali isto tako i političke opcije koje su u konačnici u potpisu upravo ovog zahtjeva za izvanrednom sjednicom da se počnu odgovorno javno ponašati i kao vladajuća većina na državnoj razini da podupru učitelje. Neka pokažu stav da im je prvenstveno do obrazovanja stalo, a ne populizam  i populistički potezi. Bez sretnog učitelja koji je adekvatno honoriran i stimuliran neće biti niti sretne djece, a sigurno niti demografske obnove i zajednice za kakvu se svi zajedno želimo zalagati. Stajem u obranu mojih kolega jer sam i sam bio svojedobno u školi i mislim da je i vrijeme da svi oni direktno izabrani dužnosnici upravo to učine” – kazao je gradonačelnik Rajn. (J.I)