U Križevcima održano regionalno stručno ocjenjivanje sireva

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održano je danas
regionalno stručno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda za proizvođače s područja Koprivničko-križevačke, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske te dijela Virovitičko-podravske županije.

Regionalno ocijenjivanje je polufinale već tradicionalnom Nacionalnom stručnom ocjenjivanju koje je sastavni dio Sir Crofesta i održat će se u Zagrebu 5. prosinca u sklopu manifestacije CroAgro.



“Svi proizvodi ocijenjeni zlatom na regionalnom ocjenjivanju sudjeluju
izravno na nacionalnom ocjenjivanju – kaže mr. sc. Dario Zagorec, voditelj
Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji u Upravi za stručnu podršku poljoprivredi i ribarstvu u Ministarstvu poljoprivrede.
Podsjeća kako je u Križevcima održano 8 izložbi sireva.
“Odaziv je bio uvijek velik i jako puno proizvođača je polučilo odlične
rezultate. Mnogi su dobili za svoj rad plakete i priznanja . Za to je zaslužna i
Udruga malih sirara Koprivničko-križevačke županije “Prgica” uz podršku nas iz bivše Savjetodavne službe. I danas možemo reći da je tu veliki broj
registriranih proizvođača sira, odnosno obiteljskih mini sirana koje proizvode veću paletu proizvoda i plasiraju ponajviše na tržište Grada Zagreba, ali i sve više na područje obale. Mislim da su prepoznati kod velikog dijela potrošača. Nakon ovih izložbi, organiziramo i dalje ocjenjivanje sireva i proizvoda iz mlijeka, ali na drugi način, regionalnim ocjenjivanjima i nacionalnim ocjenjivanjem.”

Redoviti prof. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Zavoda za mljekarstvo Samir Kalit za vrijeme ocjenjivanja
sireva za naš portal osvrnuo se na razvoj sirarstva u Hrvatskoj:
“Smatram da se napravio veliki pomak u sirarstvu, osobito u području
prerade mlijeka na malim obiteljskim gospodarstvima. Za to je dobar primjer i ova regija Križevaca i okolice gdje ima popriličan broj odobrenih objekata po posebnim uvjetima za lokalno tržište kao i registriranih objekata za proizvodnju svježeg sira i vrhnja. To je jedna tradicija koja od prije postoji. Hrvatska je vrlo interesantna u smislu proizvodnje sireva, iako mala zemlja ima velike raznolikosti. U tipično mediteranskim područjima prevladavaju ovčji sirevi, tvrdi sirevi, zatim planinski dijelovi u kojima su meki sirevi kao što je Lika sa škripavcem i Gorski kotar, primorsko područje gdje je “Grobnički sir”, Istra gdje smo radili na zaštiti istarskog sira i kontinentalni dio Hrvatske gdje prednjači ovo, križevačko područje te nešto manje područje Slavonije” – kaže dr. sc. Samir Kalit.
Vrsni poznavatelj sirarstva dr. sc. Samir Kalit svoj potpis dao je na proizvode mini mljekare “Mliječno s potpisom” u Križevcima.
“To je moj potpis na tu priču koju smo počeli prije nekoliko godina u
Sesvetskom Kraljevcu sa osnovnom idejom da se malo izrazimo kako to na tržištu funkcionira. Moja kćer je također mljekarske struke i ideja je bila da
kroz takav jedan mali projekt nauči struku kako spada. To malo se počinje
povećavati i sad je to malo veća investicija te se nadamo da ćemo biti
prepoznati” – izjavio nam je dr. sc. Samir Kalit. (J.I)


Foto: H.S.