Udomiteljstvo je poziv – održano druženje udomiteljskih obitelji na završetku trogodišnjeg programa “I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu”

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” održano je danas (11.10.2019.) druženje udomiteljskih obitelji s predstavnicima lokalne zajednice i medija pod nazivom “I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu” u organizaciji Udruženja “Djeca prva” iz Zagreba
Time je obilježen završetak trogodišnjeg programa “Zajedno za djecu”. Program “Zajedno za djecu” Udruženje “Djeca prva” provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“To je program podrške udomiteljima u području udomiteljstva za djecu, a temelj mu je zaštita prava, dobrobiti i najboljeg interesa svakog djeteta. Njime se naglašava važnost usklađenosti cijele zajednice, svih njenih članova, kako bi se djeci u udomiteljskoj skrbi osigurali uvjeti za kvalitetan život i zdrav psihosocijalni razvoj” – istakla je Natalija Stanković, voditeljica razvoja programa.

Čestitke na uspješno provedenom programu i podršku Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije iskazali su pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel i zamjenik župana Ratimir Ljubić.


Partner u programu “Zajedno za djecu” je Centar za socijalnu skrb Križevci pa je o podršci udomiteljima govorila ravnateljica Sanja Jakopović, a zatim su udomitelji predstavili iskustva vlastitog rada s djecom. Mnogi od njih već se niz godina bave udomiteljstvom.

O udomiteljskim iskustvima govorila je Delfa Benković koja se 16 godina bavi udomiteljstvom, sudjelovala je u školovanju 5-tero djece od prvog razreda osnovne pa do završetka srednje škole.
“Mi ne kuhamo samo, peremo i peglamo, mi stalno idemo u školu.
Posao udomitelja je da djeca završe školu, imaju svoj posao i da budu pozitivni ljudi” – kazala je udomiteljica Delfa.

Marija Babić iz Križevaca udomiteljstvom se bavi već 49 godina. Ima zaista bogato iskustvo. Udomljenu djecu, a njih je bilo čak 36-tero, voli kao svoju vlastitu:

“Vraćaju mi se kao odrasli ljudi, imaju svoje obitelji, ali zovu me, pitaju uvijek kako sam, čestitaju rođendan, dođu me pogledati. Teško se rastati od njih” – iznijela je svoje iskustvo Marija Babić.
Udomiteljice su zahvalile djelatnicima Centra za socijalnu skrb Križevci na potpori i savjetima te Udruženju “Djeca prva” na edukaciji koja im pomaže da budu još bolje u ophođenju s djecom.

Dubravka Čordašev iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece predložila je da se u Križevcima osnuje udruga, a zatim su udomiteljima uručene potvrde o sudjelovanju u programu “Zajedno za djecu”.
Održan je i prigodan glazbeno-scenski program. (J.I.)