Upravo traje Velika martinjska špelancija u Đurđevcu! Atmosfera je odlična, uvjerite se sami!

Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije organizirala je danas 25. listopada, Veliku martinjsku špelanciju, koja je započela u 17,00 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Sastalo se preko četrdesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Oni kao i inače između sebe izabiru Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu predaju pečat i biškupsku kapu, a ove godine za Velikog meštra proglašen je Tomislav Lovreković iz Pitomače!

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Nakon službenog ceremonijala kreće natjecanje u spremanju goričkog krumpira. Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se  poznati Tamburaški sastav Gazde.

Osim u bogatom programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju im na degustaciju nude vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije, ali mogu uživati i u besplatnoj degustaciji martinjskog menija- krvavica i kupusa. Na špelanciji su sudjelovali Koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči te pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev. Posjetiteljima se na štandovima također predstavljaju brojni OPG-ovi, domaće radinosti i udruge. Još uvijek stignete doći! 

šv/sv/radiokrizevci.hr