Uz Mjesec hrvatske knjige – ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj 

U ritmu čitanja

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenog, nastoji na državnoj i lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. 

Ovogodišnja manifestacija posvećena je glazbi, a moto je “U ritmu čitanja!” Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” ispunjen je brojnim akcijama, susretima i izložbama, rekla nam je ravnateljica Marjana Janeš Žulj:

“Želim da što više dolazite u našu knjižnicu, po knjige za čitanje i na naše programe. Kako je napisao Branimir Pofuk u programskoj knjižici ovogodišnjeg Mjeseca knjige, “možda niste ni svjesni, ali kad kažete da ste neku knjigu pročitali u jednom dahu, poslužili ste se pradavnom oznakom za ritam, ravnomjerno, ali nipošto jednolično” …

Program Mjeseca hrvatske knjige započeo je izložbom slika Marije Marciuš i predstavljanjem knjige Marka Marciuša, 18. listopada je predstavljanje zbirke pjesama “Djetinjstva moga dani” Mihaele Šatvar, slijedi gostovanje Jelene Pervan sa predstavljanjem slikovnice “Mrljek i Prljek”, dolazi zatim Nikolina Manojlović Vračar sa knjigom “Što sve”…za djecu i Darko Macan  koji predstavlja biblioteku Neruševac. Posjetitelje očekuje i kazališna predstava “Julio i Romea” u izvedbi dramsko-scenske drušine “Kolibrići”, Galovićeva jesen u Križevcima , književni susret sa Slobodanom Šnajderom.

“Ono što posebno naglašavam je dan kada u cijeloj Hrvatskoj čitamo glasno. To ćemo održati 23.10. 2019. u 12 sati. Sve knjižnice u našoj županiji imat će glasno čitanje. Čitati će učenici naših škola .

Najavila bih izložbu “30 godina konvencije UN-a o pravima djeteta” te 

izložbu “U ritmu čitanja” – kaže ravnateljica Marjana Janeš Žulj. 

U križevačkoj knjižnici su ovih dana i druge akcije koje svakako treba iskoristiti, ističe ravnateljica:

“Imamo akciju povrata knjiga bez naplate zakasnine, pa je to prilika da se vrate zaboravljene knjige jer i drugima trabaju za posudbu i čitanje.

Imamo i besplatno učlanjenje za učenike prvih razreda osnovnih škola kao i  besplatno učlanjenje za nove članove 11. studenog povodom Dana narodnih knjižnica. Učenici osnovnih i srednjih škola imaju akcijsku godišnju  članarinu po 30 kuna. Cilj nam je da što više đaka dođe kod nas, da se učlani i koristi ovu knjižnicu. Trudimo se da imamo za svakoga ponešto.  Promovirali smo program “Čitaj mi!” i u vrećici koja se može posuditi u knjižnici su slikovnice, literatura pedagoška za roditelje i jedna igra za dijete. Namijenjeno je predškolskoj djeci i tako pokušavamo upoznati roditelje da je važno čitati djeci svaki dan, od najranije dobi. Vrećica ostaje na posudbi 3 tjedna,  vraća se, a bojanka i bojice ostaju djeci. Neka roditelji to koriste, bave se kod kuće s djecom, pričaju im priče, igraju igre jer tako se uči, savladavaju jezične poteškoće, uči se razmišljati. To je sve preduvjet za uspješni razvoj kasnije u školi i u životu.”

Ravnateljica Marjana Janeš Žulj podsjeća i da je nedavno promovirala  prvu sunčanu knjižnicu na seminaru.

“Na krovu naše knjižnice postavljene su solarne ploče, ugrađena je fotonaponska elektrana, koristi se prirodna energija. Cijelo ulaganje je iznosilo 172.000 kuna što je prikupljeno u rekordnom roku mini zajmovima građana samo u 2 dana. Cijeli projekt koji je krenuo u proljeće, završio je već u ljeto. Zahvaljujući Zelenoj energetskoj zadruzi koja je provoditelj projekta i Gradu Križevcima, knjižnica sama proizvodi struju u velikoj mjeri. Ostatak koji ne potrošimo ide u mrežu, u HEP i na taj način smanjujemo troškove energije. Cilj je , kao što je rekao gradonačelnik, da Križevci postanu energetski neovisan grad. Nadam se da će ovaj primjer slijediti i druge ustanove i javni objekti koji imaju mogućnosti” – istakla je Marjana Janeš Žulj i pozvala građane da dolaze u knjižnicu na sve programe, odnosno odaberu ono što ih zanima i što smatraju korisnim .  (J.I.)