Zasadi drvo, ne budi panj – predavanje o sadnji drveća izazvalo interes

U okviru građanske akcije “Dani kolektivne sadnje drveća” (25/26/27/10/2019) koja se odvija pod geslom “Zasadi drvo, ne budi panj”,  u Križevcima je u petak navečer održano predavanje na temu “Važnost drveća za ekosustav, koje drvo odabrati, kako ga posaditi te kako njegovati”. O tome je govorila dipl.ing. agronomije Marija Vragović 

koja se osvrnula na koji način možemo prilaziti prostoru, okruženju, stablu.

“Svako stablo neće biti samo ono u kojem ćemo mi uživati, nego je posađeno i raste i za našu djecu, unučad, za buduće generacije. Stoga je odabir stabla izuzetno važan. Najvažnije se propitati koju vrstu drveća na kojem mjestu posaditi i odgovara li lokacija te koja je kvaliteta tla. Zdrava stabla povećavaju vrijednost naše imovine i prostora, čine vanjsko okruženje ugodnijim” – kazala je Marija Vragović te se osvrnula i na odabir sadnica, sadnju te kasnije brigu o sadnicama. 

Bogdan Šujica, dugogodišnji praktičar regenerativne poljoprivrede, entuzijast i ljubitelj prirode govorio je o biološkoj raznolikosti, svom polju, drugačijoj eko-poljoprivredi koja ne šteti okolišu, a opet bez štetnika i bolesti kako je pokazao iz vlastitog primjera bavljenja poljoprivredom.

Zanimljivo predavanje je izazvalo veliko zanimanje Križevčana koji su imali prilike postavljati pitanja i saznati dosta toga o tome koje drveće i gdje zasaditi te koje ne bi pravilo velike probleme osobama sklonima alergijama, a svi su se složili da je drveće čistač zraka. 

Stoga su podržali inicijativu “Zasadi drvo, ne budi panj” u okviru koje će se i u našem gradu saditi drveće.    (J.I.)