4. Eno-gastro bajka pokazala svu raskoš domaćih ukusnih proizvoda

U dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana je u petak navečer 4. Eno-gastro bajka na kojoj je prikazan, a posjetitelji su mogli i kušati, dio onoga što vrijedna obiteljska poljoprivredna gospodarstva ovog kraja proizvode i nude na tržište. Našlo se na stolovima svega, od sira, meda, vina, heljde, jabuka, jabučnog soka i octa, bučinog ulja sve do ukrasnih predmeta križevačkih čipkarica. Sve ono što bi se moglo naći u jednom lijepom poklon paketu za poslovne partnere i prijatelje, ali i po ugostiteljskim objektima kako bi gosti mogli kušati ono izvorno iz ovog kraja.
Upravo je i cilj projekta Eno-gastro bajke gospodarska revitalizacija ruralnog kraja, povezivanje poljoprivrednih proizvođača s poslovnim subjektima te razvijanje kulture poslovnog darivanja iz ponude domaćih i eko proizvoda, podizanje potražnje proizvoda, a samim time poticanje povećanja kapaciteta proizvodnje i posredno, porast potreba za zapošljavanjem, kazao je direktor Križevačkog poduzetničkog centra Križevci mr. sc. Tihomir Hodak.

“Svake godine nastojimo ovu manifestaciju povećati u nekom obliku. Ove godine smanjili smo broj istih proizvoda , ali smo povećali asortiman, tako da ove godine imamo i brašnaste proizvode, heljdu, žitarice. To je na tragu one dugoročne strategije da približavamo proizvođače kupcima i smanjujemo jaz i posrednike između njih. U suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Upravom za razvoj poljoprivrede i stočarstva imali smo organiziranu i vođenu degustaciju sira. Nadamo se da ćemo i od toga napraviti malo veći događaj koji će se redovito ponavljati, jer mi smo kraj koji je poznat po domaćem kvalitetnom siru i ako već imamo dobar i kvalitetan proizvod, mislim da je sasvim u skladu da razvijemo kulturu jedenja takvog proizvoda” – kazao je Tihomir Hodak.

Prisutan je bio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa zamjenikom Mariom Martinčevićem, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem i pročelnicima upravnih odjela Grada Križevaca. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Mario Rajn izrazio je zadovoljstvo odvijanjem ovog događaja:
“Očekuju nas i neki noviteti koje radimo s našim Križevačkim poduzetničkim centrom i svim našim profesionalnim djelatnicima. Dakle,
dogodine vas očekuje dućan domaćih proizvoda, nešto na što smo već sad jako ponosni, a vjerujem da ćemo itekako biti u budućnosti. Isto tako pokrenuta je aplikacija OPG Direkt pa vas sve pozivam koji imate pametne telefone da možete skinuti aplikaciju. Još je uvijek u fazi punjenja s proizvođačima i pozivam proizvođače, dobra je prilika da zaista dođete direktno do kupaca. Osim toga projekt kratkog opskrbnog lanca ide, očekuje nas natječaj koji je najavljen za kraj ove, ili početkom sljedeći godine i za sve koji su zainteresirani Križevački poduzetnički centar i kolege, stručni suradnici tu su vam na raspolaganju.
Još jednom ističem, iznimno mi je drago, došli ste ovdje uživati, probajte sve , zahvaljujem i KUD-u “Prigorje” i drago mi je da se u sve više naših manifestacija aktivno uključuju. Da ne težimo samo prema novom, htio bih za kraj spomenuti da sve one koji su zainteresirani i dalje izlagati ili doći izlagati na našu Gradsku tržnicu, upravo u ovom trenutku je raspisan javni natječaj, javni poziv za sufinanciranje ispred Gradske uprave Grada Križevaca pa molim, obratite pozornost” – kazao je gradonačelnik i pozvao prisutne da uživaju u 4. Eno-gastro bajci.

Osim proizvođača s ovog područja, predstavilo se i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pintar iz Čabra u Gorskom kotaru sa svojim sirevima te OPG Radičević iz Rovišća koje uzgaja šipak i nudi proizvode od njega.
Mogla su se vidjeti i nabaviti prekrasna djela križevačkih čipkarica.
U programu je nastupilo kulturno-umjetničko društvo “Prigorje” koje je razveselilo posjetitelji, a zatim su nastavili s kušanjem proizvoda ovog kraja i razgovorom s proizvođačima. (J.I.)