Blagdan je Svete Katarine, djevice i mučenice

Sveta Katarina je rođena u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Potječe iz ugledne plemićke obitelji, navodno kraljevske krvi, stoga postoji mogućnost da je sveta Katarina bila princeza. Poznata je po iznimnoj ljepoti, učenosti i mudrosti.


Maštovita legenda o životu te nadaleko poznate svetice, govori kako je ona prije svoga krštenja usnula znakoviti san. Vidješe ona Djevicu Mariju gdje drži na rukama dijete Isusa. Djevica zamoli Isusa da uzme Katarinu za svoju službenicu, no dijete okrenu glavu i reče kako nije dovoljno lijepa. Probudivši se, Katarina se poče zapitivati kako bi se svidjela božanskome Djetetu i što joj je činiti. Nije se smirila sve do trenutka svoga krštenja. Tada joj se Krist opet ukaza u snu i uzme je za svoju nebesku zaručnicu. Stavi joj prsten na ruku i probudivši se ona ga nađe na ruci. Nosila je taj prsten do kraja svoga života.


Sveta Katarina je umrla 25. studenoga 310. godine. Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu.


Zaštitnica je djevica, neudanih djevojaka – jer je i sama bila djevica; umirućih – jer je iskusila smrt za vjeru; studentica, učitelja, profesora, knjižničara, arhivara, pisara, tajnica – jer je bila učena; govornika, branitelja, pravnika, teologa – jer je vjeru uspješno obranila od 50 učenjaka; obrtnika koji rade s kolom radi kola s kojim je trebala biti mučena – lončara, mlinara, mehaničara, kožara, popavljača kotača; dojilja jer legenda kaže da joj je teklo mlijeko umjesto krvi kad su joj odsjekli glavu..
Svetoj Kati se obraća za pomoć u bolestima jezika i teškog govora, te u slučaju bolesti životinja.


Uz Sv. Margaretu i Sv. Barbaru se stavlja u 14 najkorisnijih svetaca koji nam pomažu iz Raja te je stoga bila inspiracija mnogim umjetnicima. Zaštitnica je župe Sv. Katarine u Grudama, grada Ljubuškog…


(Izvor i foto: www.zupasvmateja.hr)