Hrvatska ponosna na svoju dijasporu, ona je visoko na listi prioriteta ove Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Varaždinu na otvorenju 3. sjednice 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, istaknuvši da je današnja Hrvatska ozbiljna država, koja politikom jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske želi raditi korake naprijed. 

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je Hrvatska ponosna na svoju dijasporu.

„Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi od vas daju doprinos domovini srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetničkim, sportskim ili bilo kojim drugim aktivnostima predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskoga naroda i zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, onda je upravo to ta poruka. A budući da mi vodimo vladajuću stranku i državu u mnogim aspektima na najvažnijim elementima njegove doktrine, onda ta vrsta zajedništva, međusobnog uvažavanja i respekta je visoko na listi prioriteta ove Vlade“, poručio je Plenković.

Premijer godišnje susrete Savjeta za Hrvaste izvan Republike Hrvatske smatra izrazito važnima.

„To je platforma gdje dobro moramo osluhnuti vaše preporuke, konstatirati ono što radimo dobro, vidjeti što možemo raditi bolje, definirati neke teme na kojima vi ispravno očekujete veću susretljivost, brzinu i učinkovitost institucija. Naš je cilj da svojim aktivnostima stvorimo poticajne uvjete i za povratak dijela iseljenika, onih koji se žele vratiti u Hrvatsku i dati doprinos svojoj domovini“, poručio je Plenković.