I Modec je rekao NE! 99 % odbija ponudu Vlade.

Kako doznajemo, sinoć su završili pregovori Vlade RH i školskih sindikata. Vlada je ponudila 4 % kroz dodatke te rad na Uredbi o koeficijentima i plačen štrajk, ako sindikalisti pristanu.
Premijer je pozvao učitelje da prihvate to, kako kaže, “najveće povećanje ikad”. Vladinu ponudu sindikati će sada učiteljima predstaviti na referendumu, no trenutno ne djeluje kao da je ovo gotova stvar. Učitelji nisu zadovoljni i sve je izglednije da Vladina ponuda neće proći na referendumu.

Vlada će, rekao je premijer, paketom koji je sindikatima jučer ponuđen omogućiti da će tijekom 2020. godine imati povećanje od 10,4 posto – 6,12 posto kroz predloženi rast osnovice i 4 posto kroz predložen dodatak, plus 1 posto od 1. prosinca kao osigurač.

„Ponudili smo im, uvažavajući i poštujući učitelje i nastavnike, poštujući socijalni dijalog i partnerstvo da zajednički s nama i vanjskom vjerodostojnom institucijom napravimo novu uredbu koja će riješiti problem neujednačenosti, nelogičnosti pa i nepravednosti u sustavu koeficijenata složenosti poslova, koji se akumulirao zadnja dva desetljeća. To je ono što je na stolu“, rekao je premijer.


Iz zbornica diljem Hrvatske od jutros stižu reakcije nastavnika na prijedlog Vlade. Na Facebook stranici „Podrška roditelja nastavnicima u štrajku” traje anketa na kojoj se članovi izjašnjavaju o ponudi. Preko 3200 ih je glasalo protiv prihvaćanja prijedloga. Za je bilo samo njih sedam. U grupi se pojavio i velik broj fotografija učitelja koji jasno odbijaju ponudu. Osnovna škola “Ljudevita Modeca” također je rekla NE!

šv/radiokrizevci.hr

Foto: Martina Valec-Rebić