Imendan slave Matilda, Kristina i Jakov!

Prema katoličkom kalendaru imendan danas slave Matilda, Jakov i Kristina.

Matilda je verzija njemačkog imena Mathilde, a znači ‘ona koja je jaka u bitci’. Osobe sa imenom Matilda su poštene, kreativne i duhovno snažne. Sposobni su da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobni su da vole čista srca.
Izračunajte ljubavnu podudarnost imena Matilda sa nekim drugim imenom pomoću ljubavnog kalkulatora!

Jakov je ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Jaaqov (‏יַעֲקֹב‎) koje vodi značenje od starohebrejske riječi ” ‏עָקֵב‎” što znači “peta”. Po biblijskoj legendi Jakov je rađajući se uhvatio svoga prvorođenog brata blizanca Isava (Ezava) za petu kako bi se rodio. U srednjem vijeku nosilo ga je u obliku James više škotskih kraljeva i dva engleska.

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači ‘kršćanin’, ‘kršten’, ‘koji vjeruje u Boga’, a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena. Kako se ime Kristina vezuje za čin svetog krštenja te za ime Isusa Krista, ima i slijedeća značenja: ‘žena kršćanka’, ‘kći Božja’, ‘bezgrešna’, ‘ona koja je dar od Boga’, ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’. Kristine često imaju nadimke, a popularni su Tina, Kika i Kris. Jednako značenje nosi i muška inačica imena – Kristijan. Kristijan i Kristina imendan slave 24. srpnja i 19. studenog.

Izvor: Knjiga života, Foto: š.v