Križevačka djevojačka straža ove godine imala 128 nastupa

Na 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu birat će se najstražarica

Svake godine članice Križevačke djevojačke straže imaju puno nastupa, iz godine u godinu sve ih je više. Ove godine imale su čak 128 nastupa, kazala nam je njihova voditeljica Marija Škrlec.

“To je jedna velika odgovornost. Imamo mi puno djevojaka koje bi htjele biti stražarice, pa odrade 2-3 nastupa i vide da to nije baš jednostavno. Nije to samo obući haljinu i prošetati kroz grad. Naprotiv, one imaju puno treninga, kroz zimu nekada nisu nastupale, a sad to više nije pravilo. Stalno su na terenu, imaju čak 3-4 nastupa kroz vikend tako da je to stvarno jedna velika obaveza i odricanje. One prije svega moraju biti dobre učenice da mogu pokriti sve to. To je ono prvo pravilo.
Malo smo i mi popustili što se tiče pravila posebno što se tiče visine, tu nismo toliko strogi kako smo prije bili. Djevojke imaju veliku volju, a nemaju određeni visinu, pa smo popustili da mogu biti stražarice”.

Članice Križevačke djevojačke straže nastupale su diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu – napominje Marija Škrlec:

“Bile smo u Mađarskoj, u Sloveniji dva puta, Bosni i Hercegovini. Uvijek su zapažene, lijepo ih je vidjeti, bile smo na smotri svjetskih povijesnih postrojbi i djevojke su oduševile sve posjetitelje.”

Na 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu birat će se najstražarica i njene pratilje i to će im biti nagrada za trud i što pronose ime Križevaca i njegovih povijesnih postrojbi. (J.I.)

Foto: Facebook Križevačka djevojačka straža, RKŽ