Mjesec borbe protiv ovisnosti – od 15. studenog do 15. prosinca

U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Naglasak se stavlja na promicanje nepijenja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti.
Prekomjerno pijenje alkohola u jednoj prigodi ili tijekom vremena može ozbiljno narušiti zdravlje, povezuje se s više od 200 bolesti i stanja, te od štetnog djelovanja alkohola nije zapravo pošteđen niti jedan organ. Primjerice, Europski kodeks protiv raka (https://cancer-code-europe.iarc.fr/) u 12 točaka donosi važne poruke o tome što pojedinac može učiniti da smanji mogućnost pojave brojnih vrsta raka. Jedna od točaka odnosi se upravo na konzumaciju alkohola:

Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.
Pijenje alkohola je ukorijenjeno u našu kulturu i često je nezaobilazni dio proslava i društvenih okupljanja u kojima predstavlja simbol slavlja, a odrasli nerijetko imaju ambivalentni stav prema pijenju mladih, šaljući nejasne poruke odnosno smatrajući pijenje alkohola u neku ruku prihvatljivim ponašanjem i dijelom odrastanja.

Kao razlog pijenja navodi se da pijenje čini zabave i proslave boljima, da je zabavno, da im se sviđa taj osjećaj.
Prema postotku onih koji izjavljuju da piju zbog nošenja s problemima i radi zdravlja smo iznad prosjeka zemalja sudionica u istraživanju.
U Hrvatskoj je pet puta vjerojatnije da će muškarci imati problema s alkoholom, dok žene u Hrvatskoj iskazuju manje problema s alkoholom , no i žene piju u sve više slučajeva.
Dio ispitanika podržava strože mjere i politiku kontrole (oko 40 %) kad je u pitanju javna politika prema alkoholu (odnosi se na kontrolu mjesta i vremena prodaje alkoholnih pića, određivanje visoke cijene alkoholnih pića, zabranu oglašavanja, preuzimanje odgovornosti javne vlasti i državnih tijela), ali kod otprilike jednako toliko ispitanika zastupljeni su stavovi primjerice, na podržavanje isključivo osobne odgovornosti za posljedice uzrokovane pijenjem alkoholnih pića te npr. roditeljske odgovornosti za pijenje djece i određivanje dobne granice prodaje i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima).
Kad je u pitanju pijenje alkohola kod mladih, rezultati istraživanja pokazuju da je alkohol barem jednom u životu pilo 92 % učenika u Hrvatskoj, a u 30 dana od dana ispitivanja ih je pilo 55 %, dok je 16 % učenika tijekom tih 30 dana iskusilo pijanstvo. U Hrvatskoj 87 % učenika navodi da im je alkohol lako ili vrlo lako dostupan. Prema prevalenciji pijenja pet i više pića u jednoj prigodi (spomenuto ekscesivno epizodično pijenje) tijekom 30 dana se Hrvatska nalazi na petom mjestu (47 %) među europskim državama koje su sudjelovale u istraživanju. Mladići to čine češće u odnosu na djevojke (51 % mladići, 42 % djevojke).
Ovi podaci nam potvrđuju važnost osvještavanja javnozdravstvenog problema pijenja mladih i od strane javnosti i stručnjaka kao i potrebu da se mjerama javne politike zaštite djeca i mladi.

U Republici Hrvatskoj se Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca aktivnostima u organizaciji županija i županijskih zavoda za javno zdravstvo. Županijske službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u suradnji s ostalim tijelima lokalne uprave organiziraju stručne skupove na kojima sudjeluju i škole s njihovog područja.

I brojna tijela državne uprave, nevladine organizacije i nositelji aktivnosti provedbe Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga na lokalnoj razini ovaj mjesec obilježavaju aktivnostima i manifestacijama kojima se ukazuje na važnost suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se već 40 godina vodi Registar osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u kojem se bilježe samo osobe koje su bile na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnih droga (opijati, kanabinoidi, sedativi i hipnotici, kokain, halucinogeni, hlapljiva otapala te više droga istovremeno).