Održavaju se 12. Dani elektroničkih medija u Zadru

Zadar je od danas do četvrtka domaćin 12. Dana elektroničkih medija, koji su ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta. Ovogodišnji dani okupit će velik broj
medijskih djelatnika, novinara, stručnjaka iz komunikacijskog područja iz cijele Hrvtaske. Očekuje se više od 250 sudionika.
Sve sudionike očekuju brojne i zanimljive rasprave i paneli. Zakon o elektroničkim medijima, Tržište rada i mediji, Nove tehnologije i mediji, Etika i mediji i Istraživanje medijskog tržišta. Svi paneli održavaju se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

O ovogodišnjim danima u Zadru više nam je rekao Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

“Danas počinju dani elektronskih medija, to su 12. Dani elektronskih medija u koje se ubrajaju 12. dani televizije, 12. dani interneta i 25. dani radija. Današnji dan, rezervirano je za aktivnosti Hurina i nulta tako da osim one naše akreditacije očekujemo i dolazak gostiju, u 16:00 imamo sabor Hrvatske udruge radijskih nakladnika i sjednicu nacionalne udruge televizija, u 19:00 imamo svečanu dodjelu Hurinovih godišnjih novinarskih nagrada, dok u 22:00 imamo predstavljanje Hurinovih regionalnih centara.
Sutrašnji dan, to jest tradicionalno srijeda i četvrtak su rezervirani i najviše službeni. Ove godine dani su raspodijeljeni na pet panela, po jedna radionica. Smatram da je svih pet panela vrlo važno za radijske industrije, posebno za nas lokalne radije gradskog i županijskog karaktera. U srijedu u 10:30 nakon službenog otvorenja imamo prvi panel, a to je zakon o elektronskim medijima. 10 godina od kako je zadnji zakon o elektronskim medijima izašao, čekamo punih 10 godina da se isprave te neke stvari posebno kad govorim o zakonu, naša obaveza za onih 10% događanja iz područja koncesije smatramo da je to nelojalna konkurencija i da mi ne možemo konkurirati nacionalnim nakladnicima koji imaju daleko prihvatljivije uvjete i obaveze. Dolazimo i do zadnjeg dana, a to nam je četvrtak gdje nas čekaju dva panela, panel etika i mediji i panel istraživanje medijskog tržišta. I jedan i drugi su nama vrlo bitni Jer se radio o tome na koji način lokalni radio da uspije neke stvari iskoristiti za svoje benefite za olakšavajući rad u svemu. Na kraju programa imamo radionicu digitalna dostava, izdanje glazbe i metadata podaci. Isto tako smatramo da je to vrlo važno već danas, a zapravo imamo jedan vrlo veliki broj glazbenih dijela koja se više fizički ne izdaju u obliku cd-a već se dostavljaju samo u digitalnom obliku i zbog radijskih softvera i načina na koji mi to koristimo. Potrebno je da sve podatke netko pripremi kod izdavača, a ne da mi na tome trošimo. I eto, to bi bilo to, nekako u najkraćim crtama 12. Dana elektroničkih medija”- izjavio je za portal Radija Križevci predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda.